Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
29. července 2022 14:00
Čas čtení 2:04

Politici reagují na návrh zákona o manželství. Tradiční rodiny jsou ohrožené hlavně tradičními rozvody, míní Piráti

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Politici reagují na návrh zákona o manželství. Tradiční rodiny jsou ohrožené hlavně tradičními rozvody, míní Piráti
Zdroj: Unsplash/Nick Karvounis/volně k užití

Čtyřiapadesát poslanců z KDU-ČSL, ODS, ANO, TOP 09 a SPD ve čtvrtek předložilo návrh, podle kterého by v ústavě mělo být zakotveno, že manželství je svazek muže a ženy. Jak na návrh reagují ostatní politici?

Piráti si vůči návrhu nebrali servítky. „Ti samí, co říkali, že patříme na Západ, teď předkládají zákon, který fakticky zakáže manželství gay a lesbických párů. Výrazně zhorší život statisíců LGBT+ lidí a tisíců duhových rodin s dětmi. Cílem je prý ochrana rodiny. Tradiční rodiny jsou ohrožené hlavně tradičními rozvody,“ napsali jejich zástupci na Twitteru.

28. července 2022 15:38 Čas čtení 0:59 Ve Sněmovně je opět návrh na uzákonění manželství jako svazku muže a ženy. Předložili jej poslanci KDU-ČSL, ODS, ANO, TOP 09 a SPD Ve Sněmovně je opět návrh na uzákonění manželství jako svazku muže a ženy. Předložili jej poslanci KDU-ČSL, ODS, ANO, TOP 09 a SPD

Ještě více se rozepsal jejich lídr Ivan Bartoš. Poslanci „zaklínající se svobodou a co nejmenšími zásahy státu do života lidí“ podle něj naopak chtějí otevřít dveře státní moci, aby určovala, čí láska je pro společnost hodnotná a přijatelná. „Přes všechny řeči o ‚ochraně rodiny‘ to má tedy jediný ideologický účel: znemožnit manželství stejnopohlavních párů, osvojení dětí mezi těmito partnery a zabránit narovnání práv. Je to cílená snaha nás ukotvit v ideovém prostoru maďarských a polských konzervativců a autoritářů,“ napsal na Twitteru.

Česká pirátská strana podle Bartoše je a vždy bude proti „snahám zanášet nás dál na ‚Východ‘ “. „Je asi všem jasné, že proto, že si to dáme do ústavy, neubude rozvodů ani nešťastných dvojic,“ dodal.

Stejný postoj zastává také primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib. I podle něj „máme patřit na Západ“. „Láska dvou svobodných dospělých lidí nikomu neubližuje. Snaha konzervativních poslanců vyčlenit LGBTQ občany ze společnosti ale ano. To je myšlenkové směřování k východním zemím typu Ruska nebo Maďarska,“ napsal na Twitteru.

Poslankyně za STAN Barbora Urbanová dle svých slov nevidí důvod, proč by mělo být v ústavě zakotveno, že je manželství svazek muže a ženy. „Pokud odpůrci manželství pro všechny, tedy i pro LGBT komunitu, dovolí, abychom o návrhu, který již od června leží ve sněmovně, vůbec diskutovali, věc může skončit neúspěchem – tedy tím, že stav zůstane takový, jaký je. Tím protinávrhem kolegyně a kolegové projevili názor, že budou proti rozšíření práv LGBT+ komunity nejen hlasovat, ale také aktivně bojovat,“ napsala na Twitteru s tím, že pro toto nemůže mít pochopení.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Podle senátora pro Prahu 5 a 13 Václava Lásky bude manželství a možnost adopce dětí pro stejnopohlavní páry obrovský problém, jen dokud ho nepovolíme. „Druhý den poté, co takový zákon nabude účinnosti, to pro společnost problém být přestane. Problém není totiž ta změna stavu, ale jenom ten krok, který se k tomu musí učinit,“ okomentoval situaci.

Naopak poslanec za KDU-ČSL uvedl, že ústavní návrh na zakotvení manželství jako svazku ženy a muže je reakcí na předchozí veřejné otevření otázky z opačné názorové strany některými politiky v minulých týdnech. „Je mi cizí kohokoliv přezírat kvůli vrozené (sexuální) orientaci. KDU-ČSL chystá návrh, který má zásadně zlepšit podmínky soužití osob stejného pohlaví –⁠ a já s tím samozřejmě souhlasím,“ napsal na Twitteru.

Domů
Sdílet
Diskuse