Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík TASR
30. července 2022 11:31
Čas čtení 0:43

Gazprom zastavil dodávky plynu do Lotyšska. Země odmítala platit v rublech

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Gazprom zastavil dodávky plynu do Lotyšska. Země odmítala platit v rublech
Zdroj: Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool/TASR

Rusko tak reaguje na sankce západních zemí.

Ruský Gazprom zastavil v sobotu dodávky plynu do Lotyšska „z důvodu porušení podmínek nákupu“, informovala společnost na Telegramu. Reagují tak na to, že země platila za plyn zprostředkovaně v eurech, a ne v rublech.

Rusko tímto způsobem trestá země, které vůči režimu Vladimira Putina uplatnily sankce kvůli válce na Ukrajině. Gazprom přitom ještě ve středu snížil dodávky do Evropy přes plynovod Nord Stream na zhruba 20 % kapacity. Nord Stream 1 je hlavní trasou pro přepravu zemního plynu z Ruska do Německa a Evropské unie.

29. července 2022 19:30 Čas čtení 0:50 Změny na Ukrajině: Většina občanů chce do EU i do NATO, Jevhen Perebyjnis bude náměstkem ministra zahraničí Změny na Ukrajině: Většina občanů chce do EU i do NATO, Jevhen Perebyjnis bude náměstkem ministra zahraničí

Firma v pondělí uvedla, že sníží dodávky na 33 milionů krychlových metrů denně. To je o polovinu méně, než dodávala od obnovení provozu plynovodu minulý týden po 10 dnech údržby. Gazprom jako důvod uvedl „technický stav motoru“.

Moskva tak odmítá, že by šlo o pomstu za sankce. Berlín přitom Moskvě nabízí opravenou turbínu, kterou však Gazprom přijme pouze tehdy, pokud dá Británie a EU Rusku záruky, že se v daném případě nebudou uplatňovat sankce ze Západu. V Bruselu se proto tento týden dohodli na snížení spotřeby plynu o 15 % v rámci EU v průběhu nejbližšího topného období.

Domů
Sdílet
Diskuse