Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík TASR
30. července 2022 13:56
Čas čtení 0:43

Papež František nevylučuje, že odstoupí z funkce. Kvůli zdravotním potížím už nemůže cestovat jako kdysi

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Papež František nevylučuje, že odstoupí z funkce. Kvůli zdravotním potížím už nemůže cestovat jako kdysi
Zdroj: Guglielmo Mangiapane/Pool/AP

Zatím však ještě nad odchodem neuvažuje.

Papež František kvůli svým zdravotním problémům nevylučuje, že by odstoupil z úřadu. Aktuálně nad touto možností sice aktivně neuvažuje, ale jak sám říká, neznamená to, že by se to nemohlo pozítří změnit.

Po návštěvě v Kanadě prohlásil, že už nemůže cestovat v takovém rozsahu jako v minulosti. 85letý papež dlouhodobě trpí bolestmi kolene a při cestování v Kanadě musel být 6 dní na invalidním vozíku.

„Myslím si, že v mém věku a s tímto omezením (problémy s kolenem) se musím trochu šetřit, abych mohl církvi sloužit, nebo popřemýšlet o možnosti odstoupení,“ uvedl Svatý otec. Cestovat přesto plánuje i nadále, ale jeho návštěvy budou naplánovány v menším rozsahu.

Pápež
Zdroj: TASR/AP/Gregorio Borgia

Při cestě přes Kanadu se omluvil původním obyvatelům za křivdy z minulosti, které vycházely ze škol vedených katolickou církví. V nich žáci zažívali fyzické i sexuální násilí. Na sobotní tiskové konferenci přirovnal zacházení s domorodým obyvatelstvem v Kanadě ke genocidě.

„Neřekl jsem to slovo (v Kanadě), protože mi to nepřišlo na mysl, ale popsal jsem genocidu. A požádal jsem o odpuštění za toto dění, které bylo genocidou. Také jsem to odsoudil,“ řekla hlava Římskokatolické církve.

Anketa:
Líbí se ti postoje a vystupování papeže Františka?
Ano.
Ne.
Ano.
86 %
Ne.
14 %
Domů
Sdílet
Diskuse