Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
30. července 2022 15:23
Čas čtení 0:58

Fragmenty čínské vesmírné rakety se nekontrolovatelně řítí na Zemi. Šance, že dopadnou do obydlené části, je malá

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Fragmenty čínské vesmírné rakety se nekontrolovatelně řítí na Zemi. Šance, že dopadnou do obydlené části, je malá
Zdroj: NASA

Za normálních okolností padají vyhořelé boostery řízeně zpět na Zemi s předvídatelnými místy přistání v neobydlených oblastech. Během všech tří misí Long March 5B však Čína nechala části rakety nekontrolovaně padat zpět na Zemi.

Během nekontrolovaného návratu z vesmíru spadnou tento víkend na Zemi úlomky obří čínské rakety, které mohou vystavit lidi nebezpečí padajících trosek a fragmentů. I přesto, že riziko, že se někomu něco stane, je velmi nízké, šance, že by neřízené trosky rakety mohly dopadnout na obydlenou oblast, existuje. Informuje o tom server Vice a Space

Podle společnosti Aerospace Corporation, která úlomky sleduje, dopadnou části rakety na Zemi v místě se zeměpisnou šířkou mezi New Yorkem na severním konci a Novým Zélandem na jihu, a to v sobotu 30. července v 17:15 UTC (19:15 SELČ). Měření má chybovou odchylku plus minus jednu hodinu.

Čína minulou neděli již potřetí vypustila svou nejvýkonnější raketu Long March 5B, aby podpořila probíhající výstavbu národní vesmírné stanice Tiangong. Raketa, která je vysoká 54 metrů, dopravila laboratorní modul Wentian posádce astronautů, kteří na oběžné dráze sestavují Tiangong.

30. října 2023 8:00 Čas čtení 0:16 KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii?

Jeden z mohutných nosičů rakety, vážící 22 tun, je určen k tomu, aby se s modulem dostal na oběžnou dráhu. Za normálních okolností padají vyhořelé boostery řízeně zpět na Zemi s předvídatelnými místy přistání v neobydlených oblastech. Během všech tří misí Long March 5B však Čína nechala části rakety nekontrolovaně padat zpět na Zemi.

long march 5
Zdroj: Wikimedia/Xiaojun Wang/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse