Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
31. července 2022 19:17
Čas čtení 1:11

Starověcí Evropané měli intoleranci na laktózu, ale podle studie mléko pili, i když se jim po něm dělalo zle

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Starověcí Evropané měli intoleranci na laktózu, ale podle studie mléko pili, i když se jim po něm dělalo zle
Zdroj: Unsplash/The Humble Co./volně k užití

Tvorba laktázy –⁠ enzymu, který štěpí cukr v mléce –⁠ se obvykle zastaví, když děti dospějí do dospělosti. V posledních tisíciletích se však schopnost trávit mléko v dospělosti – kdysi velmi vzácná vlastnost v lidském genomu – začala stávat běžnější.

Nový výzkum, který provedlo více než 100 vědců a který byl zveřejněn v časopise Nature, zjistil, že staří Evropané pili mléko i v dospělosti, přestože ještě neměli schopnost ho správně trávit a jeho konzumace jim pravděpodobně způsobovala příšerné plynatosti a křeče. Trvalo tisíce let, než se u lidí vyvinula tolerance na laktózu. Informoval o tom server Euro News

18. května 2022 7:00 Čas čtení 8:31 Toto je laktózová intolerance. Máme tipy, jak poznat nemoc, která z bolesti břicha z jogurtu může přerůst v celiakii Toto je laktózová intolerance. Máme tipy, jak poznat nemoc, která z bolesti břicha z jogurtu může přerůst v celiakii

Tvorba laktázy –⁠ enzymu, který štěpí cukr v mléce –⁠ se obvykle zastaví, když děti dospějí do dospělosti. V posledních tisíciletích se však schopnost trávit mléko v dospělosti – kdysi velmi vzácná vlastnost v lidském genomu – začala stávat běžnější. Vědci spekulovali, že se tak stalo v důsledku domestikace zvířat a pravidelné konzumace mléka a mléčných výrobků.

Nová studie, kterou vedl biogeochemik Richard Evershed z Bristolské univerzity ve Velké Británii, však zjistila, že lidé ve skutečnosti pili mléko tisíce let předtím, než ho byli schopni strávit.

mléko plast
Zdroj: Pixabay/tookapic/volně k užití

Vědci použili starověkou keramiku potřísněnou mlékem, aby geograficky vysledovali konzumaci mléka po celém světě za posledních 9 000 let, zmapovali komunity, které ho pily jako součást svého jídelníčku, a prozkoumali starověké kostry na DNA poskytující informace o přítomnosti či nepřítomnosti genu pro laktázu.

Vědci zjistili, že tolerance laktózy se stala běžnou až kolem roku 1 000 př. n. l., tedy asi 4 000 let poté, co byl gen pro laktázu poprvé zjištěn u dospělých. To znamená, že po tisíce let již byla konzumace mléčných výrobků mezi lidskými komunitami rozšířená –⁠ navzdory tomu, že většina lidí se po popíjení mléka pravděpodobně cítila nadmutá.

Mohlo by tě zajímat:
Žebříček TOP bondovek: Agent ve službách MI6 s povolením zabíjet jménem Jejího Veličenstva. Které filmy o 007 jsou ty nejlepší?
– Když už nezbývá nic jiného, než se tomu zasmát: Krátké citáty, které zlepší tvůj den
Kdo je nejsilnější hrdina Marvelu a v jakých filmech ještě uvidíme postavy jako Doctor Strange, Thor, Daredevil či Spider-Man?

Domů
Sdílet
Diskuse