Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. srpna 2022 8:00
Čas čtení 1:52

Zemřela Nichelle Nichols, herečka z původního seriálu Star Trek. Její polibek pomohl změnit svět

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Zemřela Nichelle Nichols, herečka z původního seriálu Star Trek. Její polibek pomohl změnit svět
Zdroj: IMDB/Paramount Television

Bylo to poprvé, co se na americké státní televizi políbila žena černé pleti s bílým hercem. Nichelle Nichols v roli Nyoty Uhury měnila svět k lepšímu.

Zemřela umělkyně, která opravdu začala měnit svět. V sobotu opustila svět herečka a zpěvačka Nichelle Nichols, která se proslavila zejména svou rolí Nyoty Uhury v originálním seriálu Star Trek (Uhura znamená ve svahilštině svoboda). Jako první Afroameričanka se totiž v celostátní televizi líbala na rty s bílým hercem, což změnilo tamní filmovou produkci napořád. Její smrt měla být, dle vyjádření jejího syna Kyla Johnsona, přirozená. Bylo jí 89 let. Informuje CNN.

30. července 2022 17:26 Čas čtení 1:19 Taylor Swift podle studie znečišťuje planetu soukromými lety nejvíce. Letos vypustila tisíckrát více emisí než průměrný člověk Taylor Swift podle studie znečišťuje planetu soukromými lety nejvíce. Letos vypustila tisíckrát více emisí než průměrný člověk

Nešlo však pouze o její polibek. Už jenom to, že se Afroameričanka dostala do role ženy, která v multikulturní intergalaktické posádce zastávala roli důstojnice na velitelském můstku, byla událost do té doby v americké filmové tvorbě nevídaná. V polovině 60. let, kdy se začal originální Star Trek vysílat, byly Afroameričanky obsazovány maximálně do rolí pokojských či jiných malých, vedlejších rolí.

Jednalo se o tak velkou událost, že se k ní vyjádřil i reverend Martin Luther King, podle něhož Nichols ztvárnila „jako Afroameričanka první nestereotypní roli v historii televize“. Boření hranic se však s její rolí posunulo ještě dále. Nichols se totiž před obrazovkami tamních Američanů jako první Afroameričanka líbala s představitelem kapitána Kirka, Kanaďanem Williamem Shatnerem.

Jak informuje v knize On This Day in History Sh*t Went Down James Fell, nejednalo se o první mezirasový polibek, jenž se v seriálu objevil. Společnost nicméně vnímala spojení černé Američanky a bílého Kanaďana s největšími vášněmi. Polibek mezi důstojnicí Uhurou a kapitánem Kirkem byl odvysílán v dílu Platónovy nevlastní děti 22. listopadu 1968.

Televize NBC původně chtěla natočit dvě verze, jednu s polibkem a druhou bez kvůli americkým státům, v nichž vládl opravdu silný rasismus. „Ale Nichols a Shatner úmyslně kazili verzi bez polibku svými polibky znovu a znovu, až museli producenti ustoupit a odvysílat epizodu s polibkem i tam,“ uvedl Fell. Možná trochu nečekaně, nicméně efekt tohoto polibku v televizi byl nevídaný; do televize proudily stovky fanouškovských dopisů, v nichž nikdo nepovažoval polibek za něco špatného.

  

I sama herečka vnímala tento akt v televizi jako velký počin a pro CNN jej v roce 2014 označila za akci, která „navždy změnila televizi a také způsob, jakým se na sebe lidé dívali“.

Smrt herečky

Dne 30. července 2022 vydechla herečka naposledy. „Minulou noc má matka, Nichelle Nichols, zemřela přirozenou smrtí. Její světlo, stejně jako zář starověké galaxie, která je nyní vidět vlastně poprvé, však zde zůstane pro nás a budoucí generace, abychom si jej mohli užívat, učit se z něj a inspirovat se jím,“ uvedl Johnson ke smrti své matky na oficiálních stránkách. O smrti své přítelkyně informoval i herec George Takei, známý jako Hikaru Sulu z USS Enterprise.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

„Mé srdce je těžké a mé oči se dnes lesknou miliony hvězd, mezi nimiž nyní odpočíváš, má nejbližší přítelkyně,“napsal na Twitter. „Žili jsme spolu dlouho a blaze,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse