Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik TASR
1. srpna 2022 12:10
Čas čtení 1:11

Ve Francii a Portugalsku vypukly nové lesní požáry. Teploty by měly vyšplhat nad 40 stupňů

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Pro část severního a středního Portugalska vydali meteorologové výstrahu před teplotami přesahujícími 40 stupňů.

Ve Francii a Portugalsku vypuklo v neděli několik nových lesních požárů. Při požáru v departmentu (kraji, pozn. red.) Gard ležícím na jihovýchodě Francie utrpěli zranění čtyři zasahující hasiči. Jeden z nich byl s vážnými popáleninami převezen do nemocnice.


Tento požár zasáhl území o rozloze přibližně 350 hektarů. „Jsme si jisti, že do zítra dokážeme požár dostat pod kontrolu,“ řekl v neděli večer mluvčí hasičů William Borelly.


Jižně od Nîmes musela být pro silné zakouření částečně uzavřena dálnice A9 do Španělska. Podle dálniční společnosti Vinci je trasa opět průjezdná. Další požár, který se podle úřadů rozšířil nedaleko Marseille na ploše přibližně 35 hektarů, se večer podařilo dostat pod kontrolu.

30. července 2022 14:45 Čas čtení 0:51 Stát uvažuje o pořízení letadla na hašení lesních požárů. Počasí se mění, přiznejme si to, řekl Rakušan Stát uvažuje o pořízení letadla na hašení lesních požárů. Počasí se mění, přiznejme si to, řekl Rakušan

Francii přitom čeká tento týden další vlna veder. V pondělí se na jihu země očekává teplota 35 až 39 stupňů Celsia. Nová vlna veder by měla vrcholit ve středu s maximy na hranici 40 stupňů na jihozápadě. Dva rozsáhlé lesní požáry zachvátily v polovině července desetitisíce hektarů půdy v jihozápadní Francii na pobřeží Atlantiku.

hasiči francúzsko
Zdroj: TASR/AP

Také v Portugalsku se hasiči potýkají s několika novými lesními požáry. Větší požár podle civilní ochrany vypukl u městečka Mafra ležícího severně od Lisabonu. S plameny tam bojovalo kolem 400 hasičů.

Preventivně evakuován byl domov důchodců s 30 klienty, uvedl ve vysílání rozhlasové stanice Renascença mluvčí civilní ochrany Paulo Santos. Do boje s dalšími požáry na severu a ve středu Portugalska bylo nasazeno více než 1 000 hasičů. Ve městě Ourém preventivně evakuovali i říční pláž, kde se dva lidé nadýchali kouře.

28. července 2022 6:00 Čas čtení 4:09 Komentář: Hlavně buďte v lese opatrní, až si tam půjdete provětrat hlavu od myšlenek na klimatickou krizi Komentář: Hlavně buďte v lese opatrní, až si tam půjdete provětrat hlavu od myšlenek na klimatickou krizi

Teploty v těchto regionech o víkendu prudce stouply. Pro část severního a středního Portugalska vydali meteorologové výstrahu před teplotami přesahujícími 40 stupňů. Horka by měla trvat minimálně do úterý. Podle předběžných údajů Institutu na ochranu přírody a lesů (ICNF) od začátku roku v Portugalsku plameny pohltily již více než 58 000 hektarů půdy.

Zpět
Sdílet
Diskuse