Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. srpna 2022 10:37
Čas čtení 1:24

Situace mezi Kosovem a Srbskem se vyostřuje. NATO je připraveno zasáhnout

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Situace mezi Kosovem a Srbskem se vyostřuje. NATO je připraveno zasáhnout
Zdroj: Getty Images/Ferdi Limani

Situace v zemi je nejvíce nestabilní za poslední roky. Aktuálně jde o konflikt mezi etnickými Srby na severu s kosovskou policií kvůli zavádění nových pravidel pro cestu Srbů do země.

Mezi Kosovem a Srbskem se vyostřuje napětí, které mezi zeměmi nebylo již několik jet. Implementace pravidel, která chtěla Priština (hlavní město Kosova, pozn. red.) zavést pro Srby cestující do země, tedy že by od 1. srpna museli mít všichni Srbové dočasný doklad místo srbských dokladů totožnosti, vyvolalo nevoli. Etničtí Srbové žijící na severu, jejichž doklady byly právě vydány Srbskem, zablokovali silnice, přičemž neznámí ozbrojenci stříleli na policii.

Kosovo uzavřelo kvůli konfliktu dva hraniční přechody. Také mírová mise NATO v zemi je v pozoru a údajně je připravena v případě nutnosti zasáhnout. Informuje The Independent.

30. července 2022 16:42 Čas čtení 0:33 Připojí se část Ukrajiny k Rusku? Proruské úřady prý chtějí spustit hlasování v referendu Připojí se část Ukrajiny k Rusku? Proruské úřady prý chtějí spustit hlasování v referendu

Co tento konflikt vyvolalo? Nutnost etnických Srbů, kteří žijí v Kosovu, měnit své doklady, například registrační značky, za dočasné doklady při vjezdu do Kosova. To se Srbům žijícím v Kosovu ale nelíbí; zhruba 50 tisíc osob, žijících na území čtrnáct let starého Kosova, užívá dokumenty a registrační značky vydané srbskou vládou. Odmítají totiž dokumenty vydané vládou v Prištině, kterou považují za nelegitimní.

Jenže přesně takové podmínky klade Srbsko Kosovanům, kteří cestují do jejich země. Kosovský premiér Albin Kurti uvedl, že dá Srbům od 1. srpna dva měsíce na to, aby své registrační značky změnili. Ti na tuto výzvu odpověděli nevolí, zátarasy z kamionů se štěrkem, dalšími překážkami na severu země a střelbou neznámých ozbrojenců po policii. Nikdo ale naštěstí nebyl zraněn. Tamní autority proto uzavřely dva hraniční přechody. Kosovské úřady v reakci na situaci posunuly zavedení pravidel o třicet dní, píše BBC.

NATO: Jsme připraveni zasáhnout

V zemi nicméně nadále operují jednotky NATO, které na místě hlídají vratký mír po válce v Kosovu, jež skončila v roce 1999. Mise KFOR reagovala na zjitřené vášně na Twitteru. 

„Mise KFOR pod vedením NATO situaci bedlivě monitoruje a je připravena zasáhnout, pokud bude ohrožena stabilita v souladu s jejím mandátem vyplývajícím z rezoluce BR OSN 1244 z roku 1999,“ napsali její zástupci. „KFOR přijme veškerá opatření nezbytná k udržení bezpečného prostředí v Kosovu v souladu s jejím mandátem OSN,“ dodali.

V zemi stále ještě operuje 3770 vojáků mise KFOR. The Independent dodává, že italští vojáci z mise byli v neděli viděni u města Mitrovica na severu. 

Domů
Sdílet
Diskuse