Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. srpna 2022 11:00
Čas čtení 1:14
Barbora Volfová

Recept na domácí bezinkovou šťávu nabitou vitamíny

Recept na domácí bezinkovou šťávu nabitou vitamíny
Zdroj: iStock/Jordacherl
GASTRO GASTRONOMIE RECEPTY
Uložit Uložené

Poradíme ti, jak vytvořit z květů léčivého bezu černého parádní šťávu bez chemie.

Bez černý, lidově nazývaný též bezinka, je náš původní léčivý poklad rostoucí v Česku už odjakživa. Dříve si jej lidé vysazovali v blízkosti obydlí a chlévů. Věřili, že zažene dobytčí mor. Dnes ti pomůže zahnat různé neduhy, jako jsou chřipka, angína či potíže s močovým ústrojím, jelikož má detoxikační a močopudné účinky.

Tento keř najdeš prakticky všude: na vlhkých lesních mýtinkách, ve městech, parcích, v blízkosti řek i podél cest. Zpracovávat můžeš v průběhu celého roku celou rostlinu od listů přes květy až po plody. My ti přinášíme recept na oblíbenou bezinkovou šťávu bez chemie. Přestože květy bezu jsou miniaturní, ukrývají v sobě spoustu dobrého a krásně voní. Ne nadarmo se říkává: „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.“ 

Bez černý
Zdroj: iStock Photo/Zbyněk Pospíšil
Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamín C. Plody v sobě ukrývají skupinu vitamínů A, B1, B2, B6, B12 a kyselinu pantothenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a vápník.
POZOR: Nepleť si bez černý s jinými druhy bezu. Bez chebdí nemá dřevnaté stonky a má projímavé účinky. Bez červený, jehož semínka jsou jedovatá, rozlišíš od černého díky listům, jejichž spodní část je do modra.

Recept na bezinkovou šťávu

Suroviny:

cca 30 bezových květů 

6 ks citronů (toto množství nahradí kyselinu citronovou)

2 l převařené vody

1 kg cukru (nebo medu)

Postup:

Do většího hrnce vlož květy bezu, šťávu z citronů a zalij vychladlou převařenou vodou. Takto připravený nálev nechej odstát 24 hodin v lednici. Během té doby se vše dobré z květů dostane do vody a ty ji pak jen přeceď přes plátýnko.

Bezinky
Zdroj: iStock/sonsam

Do přecezené bezové vody dej rozpustit cukr či med a dobře promíchej. Bezinkové tekuté štěstí přiveď k varu, poté přelij do sterilizovaných láhví, které otoč dnem vzhůru do vychladnutí. A můžeš vesele podávat například s minerální vodou, plátky citronu, mátou a ledem. Osvěžující limonáda do teplých letních dnů je na světě.

 

bezinky
Zdroj: iStock/Rostislav Sedláček
Domů
Sdílet
Diskuse