Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
2. srpna 2022 8:45
Čas čtení 0:38

Američané zabili vůdce Al-Káidy Zavahrího. Podílel se na plánování 11. září

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Američané zabili vůdce Al-Káidy Zavahrího. Podílel se na plánování 11. září
Zdroj: Wikimedia/Hamid Mir

Zavahrí převzal vedení Al-Káidy po smrti Usámy bin Ládina v roce 2011. Spolu s bin Ládinem plánoval útoky z 11. září 2001 a v USA byl jedním z nejhledanějších teroristů.

Američané zabili vůdce Al-Káidy Ajmana az-Zaváhirího při útoku bezpilotního letounu v Afghánistánu, potvrdil to prezident Spojených států Joe Biden. Byl zabit při protiteroristické operaci, kterou CIA provedla v neděli v afghánském hlavním městě Kábulu. Informoval o tom server BBC.

„Šel cestou vražd a násilí proti americkým občanům,“ uvedl prezident Biden na adresu Zaváhirího. „Nyní bylo spravedlnosti učiněno zadost a tento teroristický vůdce již není mezi námi,“ dodal.

Zaváhirí převzal vedení Al-Káidy po smrti Usámy bin Ládina v roce 2011. Spolu s bin Ládinem plánoval útoky z 11. září 2001 a v USA byl jedním z nejhledanějších teroristů. Úřady uvedly, že Zaváhirí byl na balkoně, když na něj dron vypálil dvě rakety. Během útoku byli přítomni i další členové jeho rodiny, ti ale nebyli zraněni a při útoku byl zabit pouze Zaváhirí.


Joe Biden uvedl, že přímý útok na 71letého vůdce Al-Káidy definitivně schválil po měsících plánování. „Jeho zabití přinese rodinám téměř 3 000 obětí útoků z 11. září 2001 zadostiučinění,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse