Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
2. srpna 2022 12:42
Čas čtení 0:52

WHO doporučuje gayům omezit počet sexuálních partnerů k zamezení šíření opičích neštovic, zároveň varuje před diskriminací

Kategorie:
News
Uložit Uložené
WHO doporučuje gayům omezit počet sexuálních partnerů k zamezení šíření opičích neštovic, zároveň varuje před diskriminací
Zdroj: TASR/AP/Evan Vucci

„Stigma a diskriminace mohou být stejně nebezpečné jako kterýkoli virus a mohou epidemii podnítit,“ uvedl šéf WHO.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu doporučila gayům a bisexuálním mužům omezit počet sexuálních partnerů, aby se tak ochránili před opičími neštovicemi a zpomalili přenos rychle se šířícího viru. Poradce prezidenta Bidena Anthony Fauci navrhuje poskytnout gayům vakcínu přednostně. Informoval o tom server CNN a Newsweek

Odbornice WHO na opičí neštovice Rosamund Lewis uvedla, že přibližně 99 % případů neštovic se vyskytuje mezi muži a nejméně 95 % těchto pacientů tvoří muži, kteří mají pohlavní styk s muži, uvedla Lewis.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus sdělil, že je nezbytné, aby orgány veřejného zdraví zapojily komunity mužů, kteří mají sex s muži, do snižování přenosu viru a péče o nakažené a zároveň chránily lidská práva bojem proti stigmatizaci a diskriminaci.

„Stigma a diskriminace mohou být stejně nebezpečné jako kterýkoli virus a mohou epidemii podnítit. Jak jsme viděli v případě covidu-19, dezinformace, diskriminace a stigma se mohou rychle šířit po internetu,“ uvedl šéf WHO.

24. května 2022 17:00 Čas čtení 0:14 Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba Opičí neštovice: Kde se vzaly, jaké nebezpečí představují a jaká je jejich léčba

Začátkem minulého týdne dle Newsweeku Dr. Anthony Fauci, hlavní lékařský poradce prezidenta Bidena, uvedl, že muži mající sex s muži by měli být mezi těmi, kteří by měli být ve Spojených státech očkováni proti opičím neštovicím přednostně.

„Je nezbytné, aby všechny země úzce spolupracovaly s komunitami mužů majících sex s muži, navrhovaly a poskytovaly účinné informace a služby a přijímaly opatření, která chrání zdraví, lidská práva a důstojnost postižených komunit,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse