Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. srpna 2022 18:23
Čas čtení 0:56
Adéla Ježková

Před deseti lety omylem vyhodil pevný disk s 8 tisíci bitcoiny. Nyní hodlá utratit miliony za vykopání skládky

Před deseti lety omylem vyhodil pevný disk s 8 tisíci bitcoiny. Nyní hodlá utratit miliony za vykopání skládky
Zdroj: Unsplash/Kanchanara
NEWS BITCOIN ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Téměř před deseti lety učinil James Howells při uklízení osudovou chybu.

V roce 2013 měl Howells v šuplíku schované dva stejné pevné disky notebooku – jeden z nich byl prázdný, druhý podle něj obsahoval 8 000 bitcoinů, které mají i po nedávném krachu kryptoměn astronomickou hodnotu. Nyní tak plánuje utratit miliony za vykopání skládky v Newportu ve snaze ztracené jmění nalézt.

Pokud se disk najde, plánuje Howells věnovat 10 % výtěžku na přeměnu města v centrum kryptoměn. „Rádi bychom zřídili těžební zařízení ve vlastnictví komunity, které by využívalo tuto čistou elektřinu k výrobě bitcoinů pro obyvatele Newportu,“ prohlásil s tím, že každému obyvateli města dá bitcoin v hodnotě 50 liber a nainstaluje do všech obchodů kryptografické terminály.

Rada města mu však v přístupu na skládku brání. Výkopové práce by totiž představovaly ekologické riziko, píše Insider. Překopávání tisíců tun zhutněné skládky, která se na tomto místě hromadí již desítky let, by zároveň bylo extrémně drahé.

Doporučeno
Muž těžil bitcoin z vystavených počítačů v prodejnách elektroniky. Policie navrhla obžalobu Muž těžil bitcoin z vystavených počítačů v prodejnách elektroniky. Policie navrhla obžalobu 22. července 2022 11:25

Howells však věří, že nyní má k dispozici dostatek finančních prostředků a odborných znalostí, které mu umožní provést výkopové práce efektivním a pro životní prostředí bezpečným způsobem.

„Financování máme zajištěné. Přizvali jsme i specialistu na umělou inteligenci. Jejich technologii lze snadno přeškolit na vyhledávání pevného disku. Také jsme získali na palubu tým pro ochranu životního prostředí. V podstatě máme dobře sestavený tým různých odborníků s různými znalostmi, kteří, když se všichni spojíme, jsou schopni tento úkol splnit na velmi vysoké úrovni,“ uvedl smolař pro BBC. Neexistuje ovšem žádná záruka, že pokud disk naleznou, bude v obnovitelném stavu.

Domů
Sdílet
Diskuse