Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. srpna 2022 16:34
Čas čtení 1:02

Žijí ženy déle než muži? Podle nové studie to tak být nemusí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Žijí ženy déle než muži? Podle nové studie to tak být nemusí
Zdroj: Unsplash/Wright Brand Bacon

Novou studii provedl vědecký tým v Dánsku.

Dosavadní celosvětové průzkumy ukazovaly, že ženy se průměrně dožívají vyššího věku než muži. Toto zažité přesvědčení změnila nová studie publikovaná v odborném lékařském časopise BMJ Open. Dánští vědci zkoumali údaje o délce života mužů a žen ve 199 zemích světa v průběhu dvou set let. Došli k závěru, že ačkoli muži mají nižší průměrnou délku života než opačné pohlaví, mají „podstatnou šanci ženy přežít“.

Ze stabilního vztahu profitují více muži

Klíčovou roli hrály určité vnější faktory. Například v populaci Spojených států amerických byla mezi lety 2015 až 2019 pravděpodobnost, že muži přežijí ženu, čtyřicetiprocentní. Statistika se ale lišila v závislosti na rodinném stavu a dosaženém vzdělání. Pravděpodobnost 39 % byla u těch, kteří byli ženatí, a 37 % u těch, kteří nebyli. U vysokoškolsky vzdělaných mužů přežilo ženy 43 % z nich. Podle vědců totiž ze stabilního vztahu profitují více muži než ženy.

15. května 2022 11:30 Čas čtení 6:39 Většina práce, kterou vykonávají ženy, zůstává neoceněna. Může být bránou do chudoby Většina práce, kterou vykonávají ženy, zůstává neoceněna. Může být bránou do chudoby

Obecně data ukázala, že 25 až 50 % mužů (tedy jeden nebo dva ze čtyř) za posledních dvě stě let ženu přežilo. „Muži, kteří jsou ženatí nebo mají vysokoškolské vzdělání, mají tendenci přežít ženy, které jsou svobodné nebo nemají středoškolský diplom,“ uvedli autoři výzkumu.

Vědci také zjistili, že ve vyspělých zemích klesala pravděpodobnost, že muž přežije ženu, až do 70. let minulého století. Poté se postupně zvyšovala. Pokles a následný nárůst rozdílu v délce života mužů a žen byl připisován zejména kouření a dalším rozdílům v chování. 

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších animáků od studia Pixar
– Překvap oslavence a pošli místo nudné zprávy tato originální blahopřání k narozeninám
10 nejlepších filmů Keanu Reevese: Ztvárnil zákeřného rasistu, zhýralého detektiva, mamonářského právníka i osamělého zabijáka
Domů
Sdílet
Diskuse