Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. srpna 2022 19:22
Čas čtení 1:04

Pozoruhodný objev: Archeologové narazili na lidské stopy staré více než 12 000 let

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Pozoruhodný objev: Archeologové narazili na lidské stopy staré více než 12 000 let
Zdroj: R. Nial Bradshaw/U.S. Air Force

Badatelé objevili stopy v poušti náhodou.

Archeologové objevili ve Velké solné poušti v Utahu lidské stopy staré dvanáct tisíc let. Tým výzkumníků vedený Daronem Dukem z Far Western Anthropological Research Group identifikoval desítky takových stop. Nejzajímavější na nich je, že se objevují výhradně, když je vlhko. Po vyschnutí půdy opět zmizí. 

Náhodný objev

Neobvyklé stopy objevili badatelé náhodou na začátku července, když jeli na nedaleké archeologické naleziště na letecké základně Hill v Utahu. Další den se na místo vrátili, aby otisky pořádně prozkoumali. Nejdříve jich našli jen několik, následně ale použili radar pronikající do země (GPR) a přišli celkem na osmdesát osm stop. 

Technika GPR funguje tak, že do země vysílá rádiové vlny, které se odrážejí od předmětů skrytých pod povrchem.

„Zdá se, že lidé chodili v mělké vodě a písek za nimi jejich otisky rychle vyplňoval. Jako když dnes chodíme po pláži. Tyto otisky navíc udržela vrstva bahna pod pískem zcela neporušené,“uvedl Duke.

Vědci dospěli k závěru, že stopy patří dospělým i dětem ve věku pěti až dvanácti let, kteří je na místě zanechali ještě v době ledové, kdy zde místo pouště byly mokřady. Mokřadní podmínky, které by takové stopy umožnily vytvořit, nebyly v této oblasti za posledních 10 000 let. Z toho vědci odvodili, že jsou pravděpodobně staré více než 12 000 let. K potvrzení jejich hypotézy nyní probíhá další výzkum.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Archeologové nedaleko objevili také tábor lovců a sběračů z doby před 12 000 lety. V něm mohli žít lidé, kterým otisky patřily. Archeologické nálezy na místě zahrnovaly starověký krb, kamenné nástroje používané k vaření, více než 2 000 zvířecích kostí a ohořelá tabáková semena, která se tak stala nejstarším důkazem o užívání tabáku.

Domů
Sdílet
Diskuse