Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2022 16:30
Čas čtení 2:35
Martin Adam Pavlík

Bullet Train je akční jízda, na kterou nezapomeneš. David Leitch natočil jeden z nejlepších filmů roku (Recenze)

Bullet Train je akční jízda, na kterou nezapomeneš. David Leitch natočil jeden z nejlepších filmů roku (Recenze)
Zdroj: ITAFILM
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jak dopadla nová akční komedie s Bradem Pittem v režii Davida Leitche?

Jeden kufřík, jeden smrtelně jedovatý had, spousta gangsterů, prvotřídní akce, spousta černého a cynického humoru i šokujících zvratů. Bullet Train je jízda, na kterou nezapomeneš. David Leitch (Atomic Blonde, Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw) natočil jeden z nejlepších filmů roku. Má všechno, co současný blockbuster potřebuje – napětí, nadhled, důvtip, eleganci i špičkový vizuál.

Toto vše však už dostal do knižní předlohy Kotaro Isaka. Bullet Train je adaptací jeho románu Maria Bītoru (Maria Beetle) z roku 2010. Vypráví příběh nájemných vrahů situovaný do rychlovlaku (zastavuje jen na pár zastávkách a jen na minutu) v Japonsku. Jejich úkolem je získat kufřík plný peněz, který patří nemilosrdné hlavě mafiánské skupiny, přezdívané White Death (Michael Shannon).

Zatímco dvojice s bizarními přezdívkami Tangerine (Aaron Taylor-Johnson) a Lemon (Brian Tyree Henry) má kufřík hlídat, chladnokrevná a mazaná Prince (Joey King) se ho snaží ukrást, stejně jako hlavní hrdina Ladybug (Brad Pitt). Jeho cestu neustále komplikují další nebezpeční pasažéři, ale největším problémem je pro něj smůla, která se s ním vleče, ať se ocitne v kterémkoli vagónu.

Bullet Train Joey King
Zdroj: Itafilm

Rozpačitý úvod i temný humor

Začátek snímku je překvapivě poměrně rozpačitý. Připrav se na mnoho otravných dialogů, mnoho dějových odboček, přičemž ne všechny mají v příběhu opodstatnění. Dále pár nesympatických postav a také pár logických děr. Těžko se totiž dá věřit tomu, že dvojice, která má kufřík (navíc označený nálepkou) hlídat, jej položí mezi ostatní zavazadla a nechá ho tak.

Brzy však díky nápaditému scénáři a rafinované montáži začne Bullet Train připomínat ty nejlepší a nejvtipnější gangsterky Guye Ritchieho jako Snatch, The Gentlemen či RocknRolla. Leitchova inspirace je tedy jasná.

V principu je však Bullet Train svěžím mixem jeho starších děl John Wick a Deadpool 2. Z prvního si bere strhující akční scény a působivé choreografie, z druhého drsný a temný humor.

Bullet Train Brad Pitt
Zdroj: ITAFILM

Stylový Brad Pitt a záludná sociopatka

Bullet Train však má v první řadě styl. Je jednoduše řečeno „cool“. A právě Brad Pitt jako jeden z „nejcoolovějších“ herců v něm nesměl chybět. Jeho hlášky baví víc než ty, které přednesou filmoví kolegové, a svým charismatem posouvá film na vyšší úroveň. Parádní výkon předvádí i jen 23letá Joey King jako záludná sociopatka s „daddy issues“.

Zazie Beetz hraje opět drsňačku perfektně ovládající bojová umění. Ve filmu nemá mnoho prostoru, ale každá vteřina stojí za to. Své pověsti chladného, ​​rozvážného, ​​inteligentního a nenápadného samurajského bojovníka nezůstal nic dlužný Hirojuki Sanada. V závěru filmu na sebe strhne veškerou pozornost.

Bullet Train  Aaron Taylor-Johnson Brian Tyree Henry
Zdroj: ITAFILM

Důmyslná provokace a skvělý výběr hudby

Jiné podobně laděné filmy mají potřebný „drive“ na začátku a obvykle jim postupně dochází pára, až začnou diváka nudit. Bullet Train naopak začíná opatrně a rozehrává hru, na kterou se musíš naladit. Pokud se naladíš, snímek tě bude bavit až do konce.

David Leitch důmyslně pracuje také s výběrem hudby, vytváří originální zvukově obrazový kontrapunkt. Nebojí se provokovat explicitním a ironickým zobrazením násilí či smrti a diváka úspěšně rozesmává i v situacích, kdy se to možná nehodí. Daří se mu také vybudovat funkční a uvěřitelnou mytologii kolem téměř každé postavy. Jednotlivé charaktery postav a jejich příběhy jsou zahaleny tajemnem a odkrývá je postupně.

Bullet Train
Zdroj: ITAFILM

Ukázková postmoderní zábava

Jak jsme již naznačili v úvodu, Bullet Train díky neustálým dějovým zvratům udivuje až do posledních vteřin a něco si nechává i na závěrečné titulky. Finále je scenáristicky brilantně vygradované a vizuálně úchvatné.

Zatímco slow motion efekt v akčních filmech často irituje, protože to s ním tvůrci přehánějí, Leitch přesně ví, kdy jej použít, a zachází s ním citlivě i humorně. Potěší také cameo některých dobře známých hollywoodských herců v pro ně totálně netradičních rolích či zábavné intertextuální odkazy na jiné filmy.

Leitchova novinka je prostě ukázková sebevědomá i sebereflexivní postmoderní zábava, která bude stejně bavit i při opětovném sledování. I proto jsme se rozhodli akční komedii Bullet Train udělit až osm a půl bodu z deseti. Jedinou slabinou jsou místy trapné a zbytečné dialogy, které mohla nahradit přímočará akce.

Pokud jsi film viděl, nezapomeň ho ohodnotit v naší databázi.
Zpět
Sdílet
Diskuse