Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2022 8:30
Čas čtení 3:23
Adéla Ježková

Kde se koupat: Jezero Most láká na čistou vodu, sportovní aktivity i atmosféru jako na dovolené u moře

Kde se koupat: Jezero Most láká na čistou vodu, sportovní aktivity i atmosféru jako na dovolené u moře
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET KAM NA VÝLET ÚSTECKÝ KRAJ KDE SE KOUPAT
Uložit Uložené

Pojď k vodě!

V sobotu má být sice trochu pod mrakem, příští týden ale budou teploty opět šplhat na tropických třicet stupňů. Místo na túru či hrad v rámci série Kam na výlet se proto vydáme k vodě. Refresher pro tebe totiž připravil speciální letní edici článků, ve kterých se dozvíš tipy na skvělé koupání (především) v přírodních vodách. Tak se namaž opalovacím krémem, obleč plavky a jdeme se koupat!

Dnes ti přinášíme tip na poměrně novou vodní plochu, jezero Most bylo totiž veřejnosti zpřístupněno v roce 2020 po dlouhých šesti letech napouštění bývalého hnědouhelného dolu. Jeho jméno má smutnou symboliku – vybráno bylo jako uctění památky královského města Most, které bylo kvůli těžbě zbouráno.

jezero most koupani voda
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Do Mostu se pohodlně dostaneš i veřejnou dopravou, pokud pojedeš z Prahy, autobusem tu budeš za necelou hodinu a půl. Přímo k vodě z města jezdí autobusová linka č. 16. Autem pak z hlavního města přímo na bezplatném parkovišti před jezerem zaparkuješ po hodině a čtvrt. Z Ústí sem dorazíš autem za čtyřicet minut a z Karlových Varů za hodinu. Z druhého konce republiky, například z Brna, se ti sem pouze na koupačku asi jet úplně nevyplatí – v autě bys totiž strávil*a tři hodiny tam a tři zpátky.

Zatopené historické město 

Jezero se nachází přímo pod kopcem Hněvín na místě starého města Most, které bylo zbořeno v 70. letech 20. století, aby na místě mohl vzniknout hnědouhelný důl Ležáky fungující do 90. let. Ačkoli se to dnes zdá mnohým neuvěřitelné, Most patřil k těm nejkrásnějším městům u nás. Jeho historické centrum bylo srovnatelné s tím pražským. To ale tehdejší československá vláda nevzala v potaz, a v roce 1965 tak začala demolice starého Mostu a všech jeho historických památek – včetně více než dvaceti významných gotických objektů. A to i přesto, že víc jich na tak malém prostoru bylo jedině v Praze. 

jezero most koupani voda
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Staré královské město kromě jezera připomíná dnes už jen ikonický kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl kvůli těžbě přesunut na svou (i na dnešní) dobu neuvěřitelným postupem. Objekt byl posouván na čtyřech kolejích, přičemž transport trval celých 646 hodin. 

Původní záměr počítal s napouštěním z řeky Bíliny, ale po přezkoumání to hygienická služba zakázala kvůli vysokému znečištění. Jako vhodnější zdroj byla vybraná řeka Ohře. Napouštění bylo slavnostně zahájeno 24. října 2008 a ukončeno v roce 2014.

Je zvláštní, když si představíš, co všechno předcházelo našemu dnešnímu koupání v mosteckém jezeře. Ještě před několika desítkami let tu někdo měl byt, vychovával děti a chodil pro rohlíky. A ty tu teď plaveš. Jelikož je celá historie města potopená pod vodou, jezero dostálo obrovských rozměrů. Jeho rozloha činí 311 hektarů, na délku měří 2,5 kilometru a na šířku 1,5 kilometru. Jeho průměrná hloubka se pohybuje okolo 22 metrů, ta maximální ale v některých místech dosahuje neuvěřitelných 71 metrů.

jezero most koupani voda
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Řecko v Mostě?!

Historické pozadí mosteckého jezera je sice opravdu zajímavé a vynaložilo by na samostatný článek, dnes jsme se sem ale přišli hlavně vykoupat. S osuškou v podpaží jsme sem dorazili v pondělí odpoledne s naivní představou, že tu bude méně lidí než v pátek nebo o víkendu. Možná to tak opravdu bylo, ale na hlavní pláži a na parkovišti to tak rozhodně nevypadalo.

Doporučeno
Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy Hluboko v lese někdo vytesal desítky strašidelných obličejů. Tajemné místo leží jen hodinu od Prahy 13. dubna 2024 8:00

Většina pohodlných míst ve stínu a na lehátkách byla sice (nepřekvapivě) zabraná, ale ukořistit nějaký prostor i pro sebe nebylo ve výsledku vůbec těžké. Jezero je opravdu obrovské a všichni plavci, skokani, paddleboardeři či lenoši na nafukovačkách se hezky rozprostřou. K jezeru je vstup volný a v místě se taktéž nachází hned několik převlékacích budek a toalety.

jezero most koupani voda
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Pláž je oblázková a lemují ji slaměné slunečníky. Když přivřeme oko, skoro jako bychom byli v Řecku. Sluníčko, smějící se děti na prázdninách a v dáli se tyčící Hněvín. Letní idyla. Tomu odpovídá i krásně čistá voda, která na konci července (a vlastně během celého léta) dostala od hygienické stanice nejvyšší hodnocení. Na kvalitu vody zde dohlíží osádka osmi druhů ryb – okoun, síh, lín, sumec, štika, plotice, perlín a ježdík. V lokalitě proto není možný rybolov.

Jednou z hlavních atrakcí jezera jsou dál od pláže ukotvená mola, odkud se dá skákat perfektní šipka – nebo méně perfektní placák. Jezero Most je ale také skvělé na paddleboarding, windsurfing či potápění. Jak se uvádí na oficiálních stránkách města, provozování bezmotorových vodních sportů je povoleno na vlastní nebezpečí. Stezka podél vody je zase ideální na kolečkové brusle, kolo nebo běh. Na obvodovou komunikaci nemohou ale vjíždět motorová vozidla.

jezero most koupani voda
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Pokud ti po vodních radovánkách vyhládne, nad jezerem u parkoviště se nachází stánek s občerstvením. Kromě teplého jídla a chlazených nápojů zde dostaneš také výbornou točenou zmrzlinu nebo ledovou kávu. Pokud ale toužíš po adrenalinu, můžeš vyrazit na nedalekou zipline, kterou jsme navštívili minulý týden. Mezi 11. až 14. srpnem 2022 se zároveň u jezera uskuteční The Most Fest, více se dozvíš na webových stránkách festivalu.

Nevíš, kam vyrazit na výlet? V naší pravidelné sérii přinášíme každou sobotu tipy na skvělé výlety po České republice.

U mosteckého jezera jsme určitě nebyli naposledy. A doufáme, že ty také ne. Příště se uvidíme možná opět u vody, možná ale zase někde na výletě, záleží na počasí. Sleduj proto raději obě série – výletní i koupací –, ať ti nic neunikne!

Domů
Sdílet
Diskuse