Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2022 17:00
Čas čtení 4:25
Vojtěch Vanda

Fresh Release: Tři alba od Butterclubu, Esposito a Efenel posílají další banger a True Gabe dupe na pedál

Fresh Release: Tři alba od Butterclubu, Esposito a Efenel posílají další banger a True Gabe dupe na pedál
Zdroj: se svolením Radka Lajfra
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RELEASE RAP
Uložit Uložené

Co všechno stihla mladá česká rapová scéna vydat za první měsíc prázdnin? Dozvíš se v článku.

Tak už se vám to krátí, slyšel tento týden asi každý student od boomerů. A je to tak, prázdniny se překlenuly do druhé poloviny, což znamená dvě věci: Je možné rekapitulovat všechny události, které se dosud o prázdninách staly, a také je možné se těšit na minimálně stejně velkou porci volného času a zábavy. Není tedy proč panikařit. 

My jsme si prázdnin užívali natolik, že jsme během minulého měsíce nevydali žádný FRESH RELEASE. Ale to vůbec nevadí, protože nyní to můžeme, jak jsme uvedli výše, zrekapitulovat. Jasné je to, že rapový červenec zcela jistě patřil mladým jménům z Brna – během měsíce se objevily venku hned 3 (!!!) desky od Butterclubu, jeden banger od FNL Zone a neznámé číslo zajímavých rapových parties. 

Abychom ale nestranili jen moravské metropoli, vybrali jsme i další novinky, které stojí za to si poslechnout. Tak jdeme na to.

Doporučeno
FRESH RELEASE: Syntetický pocity s NIKØTINem, Lajfr a blanc básní o Mama Issues a Arleta má venku nový klip FRESH RELEASE: Syntetický pocity s NIKØTINem, Lajfr a blanc básní o Mama Issues a Arleta má venku nový klip 3. července 2022 8:05

True Gabe – Rychlej pruh (prod. by rainer)

Hezky zabalit řidičák, natankovat a vyjet někam mimo starosti a problémy. True Gabe s rainerem si letošní léto opravdu užívají; první zmíněný na svém Instagramu každou chvíli promuje nějakou hudební novinku a Gabe má venku nový videoklip s názvem Rychlej pruh. Chytlavá melodie v tempu, zpěvný rap a pohoda.

Pokud někdo pochyboval o fanouškovské základně mladého rappera a lidí kolem něj, tento videoklip jej vyvede z omylu. Jeho velkou část totiž tvoří záběry z koncertu v Dubňanech, kde vystoupil před opravdovou spoustou lidí. Důkaz, že se mladá generace valí na český rap jako vlna, kterou nejde zastavit. Tak se zařaď do pravého a nech jí rychlej pruh.

AMK – DÉŠŤ (Official Music Video)

Gabův kolega z Universal Music AMK má také co říct. Není to tak dávno, co se na kanálu Mayday Music objevil track 300 metrů se záběry z letadla, v němž fanoušky dohromady zasypali novými bars. V klipu na track Déšť je však sám, obklopený černou tmou a přímo na kameru vysvětluje, jak se věci mají.

Feel, který z tracku vychází, je hektičtější, agresivnější a spolu s ním i text, který AMK přednáší. Vysvětluje lidem, kteří se k němu otočí zády, že si musí vybrat. Jakmile se toto stane, už není cesty zpět. On sám se prý dokázal dostat z plamenů pekelných a má jen jediný cíl – směřovat ve hvězdách. Proto, jestli ho chceš následovat, jej nesmíš zklamat. Stačí jedna chyba a je konec.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Poměrně tíživé a vážné téma je však zaobaleno do moderního trapového soundu, který tě bude bavit. Refrén je totiž chytlavý a stačí jen chvilka k tomu, aby sis jej pobrukoval po celý zbytek dne.

Esposito, Efenel – FINITO 

Dnes už není pochyb o tom, že pokud něco vyjde na kanálu FNL Zone, bude to hitovka. Ještě když se pod track podepíšou Efenel a Esposito. Bohunická dvojice potěšila fanoušky releasem FINITO s vše vysvětlujícím coverem. Pánové oslavují to, že se jim daří, své rapové vítězství a směr, kterým směřují.

Chtěli bychom toho napsat víc, ale asi není úplně co. Možná jen, že bys mohl zkontrolovat jejich poslední release remixů Hood Paradise RMX, banger Cheetos, jenž vyšel před FINITO, a těšit se na další věci. Jak známe Brno, nebude to dlouho trvat. 

FRESH RAP je seriál, který ti již déle než rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

K tomu jsme nedávno začali vydávat i týdenní updaty k tomu, co nového se děje u českých rapových person na vzestupu. Pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

Lajfr – L jako Love Lajfr

A konečně Butterclub. Uskupení mladých brněnských milovníků zábavy a soundu, jenž se ochomítá kolem hip hopu, vydalo během července hned tři neuvěřitelné releasy s vlastním charakterem. Být produktivní je jedna věc, být originální zase jiná. Naštěstí po poslechu můžeme tvrdit, že ač všichni členové spolupracují úzce, není deska, která by se podobala druhé. Jako první z nich představíme tu, o které již víš z minulého FRESH RELEASE – desku Lajfra s názvem L jako Love Lajfr.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Mama Issues, Bedtalk, MCBP 2 nebo Antigona. To jsou všechno názvy tracků, které napovídají, o čem asi bude celý debut Radka Lajfra. Jeho světem jsou ženy a artpop, vtip a elegance. A když do toho přimícháme ještě špetku židovství, zrodí se před námi vytáhlý mladík se zářícím úsměvem a odzbrojujícími rýmy. 

Je ale hezké slyšet, že se Lajfr dokázal v některých tracích oprostit od svých zajetých kolejí a čas od času do toho popového mišmaše přimíchal tu více rapu a tam více elektroniky. Třešničkou na dortu jsou následně vizuály, které jsou nejen hezké, ale hlavně vtipné, což je vlastně gró Lajfrovy dosavadní hudební kariéry. My mu k debutu gratulujeme a určitě doporučujeme poslech. 

yanntray – ASHTRAY

Jak už jsme psali výše, Butterclub je banda lidí se stejným stylem i smýšlením, ale rozdíly jsou vidět hlavně v hudbě. Ty se však nebijí, naopak, spíše se velmi vkusně doplňují. Yanntray je často přesně takovým kloubem v kostrách jejich tracků, které ohýbá a dodává jim šmrnc svým zpěvem a druhými hlasy. To ale neznamená, že by nedokázal figurovat jako main, což dokazuje na albu ASHTRAY.

Jeho hlas je mystický, vibe jeho tracků je atmosférický a tyto atributy dávají dohromady písně plné melancholie a experimentu. Konečně tu máme něco, co se jen tak nevidí. Samozřejmě můžeme cítit jistou inspiraci drain gangem, trochu si dokážeme odvodit, odkud v albu vane elektronika. Každopádně celkový výstup je jedinečný.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

ASHTRAY prozatím zaznamenal ze všech tří nových releasů nejmenší poslechovost a podle nás by se to mělo změnit. Originalita to vždy měla v českých rapových vodách těžké, méně těžké je ji však podpořit a dát jí prostor stejně, jako se to povedlo v jiných dvou případech. Zvláště tehdy, pokud máš někdy chuť se přestat smát, přemýšlet a jen vibovat. 

Houbař & blanc – FLOW TESTING 2

Nebudeme lhát, když řekneme, že přicházíme do třetice všeho dobrého. Jak Houbař, tak blanc již v našem výběru někdy byli; společně zde byli naposledy ve videoklipu s názvem BARAQY, v němž lamentovali nad nemožností postavit si dům a vzít si hypotéku v dnešní době. Stejně uvědoměle a šíleně pojali svou společnou desku FLOW TESTING 2. No a my jsme si ji museli poslechnout.

Přemýšleli jsme nad tím, jak to celé shrnout v jedné větě. Je to vůbec možné? Pokusili jsme se o to následovně: FLOW TESTING 2 je velkým rapovým experimentem, který je zároveň zábavným lyrickým nonsensem. Je tu vtip, je tu satira, taktéž ironie, ale i vážné myšlenky. Jejich sound je navíc mnohem víc „snesitelnější“ pro starší hip hop heads, jelikož často „zabrušují“ do trueschoolu.

Někdo by řekl unpopular option, druhý zase majstrštyk. Důležité je, aby si podobnou hudbu pánové užívali co nejdéle. Originálnější už to nebude.

Domů
Sdílet
Diskuse