Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
5. srpna 2022 10:54
Čas čtení 0:58

Ptáci v Evropě ztrácí svou barevnost. Na vině může být klimatická změna, tvrdí studie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ptáci v Evropě ztrácí svou barevnost. Na vině může být klimatická změna, tvrdí studie
Zdroj: Wikimedia Commons/Francis C. Franklin/volně k užití

Podle nové studie jsou ptáci původem z evropského kontinentu méně zbarvení než před 15 lety.

Vědci ve studii publikované v odborném časopise The American Naturalist hodnotili dvě populace sýkor modřinek na jihu Francie – jednu nacházející se na předměstí Montpellier a druhou na severozápadě ostrova Korsika. Jejich život zkoumali po dobu 15 let od roku 2005 do roku 2019. Shromáždili přes 5 800 pozorování několika charakteristik sýkory, včetně jejího nápadného zbarvení – modré chocholky a žluté hrudi.

Výsledky ukázaly, že ve zkoumaném období došlo k poklesu zbarvení v obou populacích, což znamená, že modré hřebeny a žlutá prsa sýkor modřinek jsou v průměru méně barevné než v době před zahájením výzkumu. Změna by mohla být podle vědců důsledkem kombinace zvýšení teploty o 1,23 °C a poklesu srážek o 0,64 milimetru.

sýkora modřinka pták
Zdroj: Wikimedia Commons/Francis C. Franklin/volně k užití

„Naše práce naznačuje, že změny životního prostředí, konkrétně změna klimatu, by mohly být hlavním důvodem, proč ptáci, jako je sýkora modřinka, procházejí změnou svých fyzických znaků, konkrétně jasnosti a intenzity svého zbarvení,“ uvedl spoluautor studie David López-Idiáquez serveru Independent.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Změna opeření může mít podle nich zásadní vliv na reprodukci tohoto druhu. „U těchto ptáků funguje zbarvení jako signál, který ostatním jedincům naznačuje kvalitu exempláře a který je rozhodující například při rozmnožování,“ vysvětlil López-Idiáquez.

Již dříve vědci zjistili, že zvířata se přizpůsobují změně klimatu tím, že mění tvar svého těla, aby mohla regulovat svou vnitřní teplotu. Mění například velikost svých uší, ocasů, zobáků a dalších končetin, aby se vyrovnala s horkem. Zvířata se s klimatickými změnami vyrovnávají také tím, že se stěhují do chladnějších oblastí nebo mění načasování doby páření, uvádí World Economic Forum.

Domů
Sdílet
Diskuse