Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
5. srpna 2022 13:12
Čas čtení 1:03

Toto je výsledek první architektonické soutěže na podobu městského bytového domu v Praze

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Toto je výsledek první architektonické soutěže na podobu městského bytového domu v Praze
Zdroj: Hlavní město Praha

Příspěvková organizace hlavního města Pražská developerská společnost (PDS) vybrala podobu domu, ve kterém má být 56 nájemních bytů.

Objekt navrhne na základě architektonické soutěže pražské studio Atelier bod architekti. ČTK o tom v tiskové zprávě informovala mediální zástupkyně PDS Markéta Miková. Vítězný tým nyní připraví projektovou dokumentaci. 

Městský pozemek, na kterém má dům vyrůst, se nachází na Smíchově mezi budovou Komerční banky a Portheimkou – mezi ulicemi Štefánikova, V Botanice a Matoušova. Vítězný návrh počítá s šesti standardními patry a jedním ustupujícím a podle projektového manažera PDS Rastislava Tomaščíka zapadá výškově i použitými materiály do okolní zástavby.

Praha vybrala podobu plánovaného bytového domu na Smíchově.Praha vybrala podobu plánovaného bytového domu na Smíchově.Praha vybrala podobu plánovaného bytového domu na Smíchově.Praha vybrala podobu plánovaného bytového domu na Smíchově.
Zobrazit galerii
(5)

„Po odborné stránce oceňuji zejména celkové řešení projektu, který se stane spojnicí dvou protichůdných staveb, jako je barokní Portheimka a pyramidální banka Karla Pragera. Městské nájemní byty V Botanice budou určené pro preferované profese, které zajišťují chod a služby města, nebo matky samoživitelky. V přízemí domu budou obchody a služby,“ uvedl primátorův náměstek Petr Hlaváček (za TOP 09), který do letošních komunálních voleb v hlavním městě povede kandidátku hnutí STAN.

Podle serveru Peníze.cz nalezneš informace o volných bytech na webových stránkách a úředních vývěskách obcí a městských částí. O těch pražských se více dočteš zde. Žádosti má nejčastěji přijímat bytový nebo majetkoprávní odbor příslušného městského úřadu.

Město založilo PDS předloni za účelem přípravy bytových projektů na městských pozemcích. Magistrát jí svěřil do správy 683 tisíc metrů čtverečních parcel v aktuální tržní hodnotě zhruba 4,3 miliardy korun. Organizace aktuálně připravuje stavby na více než desítce míst v metropoli, ve které by mělo v budoucnu vyrůst až 8 tisíc městských nájemních bytů. U některých menších projektů už byl vybrán projektant, u dalších PDS vyhlásila tendry nebo architektonické soutěže. Dům v Praze 5 je první architektonickou soutěží, jejíž výsledek zatím PDS vyhlásila.

Zpět
Sdílet
Diskuse