Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
5. srpna 2022 16:18
Čas čtení 2:18

Politici se vyjadřují k zakleknutí školáka na volebním mítinku. Reagoval i Andrej Babiš

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Politici se vyjadřují k zakleknutí školáka na volebním mítinku. Reagoval i Andrej Babiš
Zdroj: ČTK/Koblenc Václav

Většina politiků a političek policejní zákrok odsoudila, bývalý poslanec Miroslav Kalousek si neodpustil ironický komentář.

Česká veřejnost od pátečního rána řeší incident, který se stal na mítinku bývalého premiéra Andreje Babiše. Podle reportáže serveru Respekt zaklekli neuniformovaní policisté mladíka, který na setkání s voliči v Borovanech na Českobudějovicku odnesl Babišovi reproduktor. Následně jej odvezli na služebnu.

Fiala: Důvěra v nestrannost represivních složek je důležitá

Už dopoledne na incident reagoval policejní prezident Martin Vondrášek, v průběhu dne se ozvali politici a političky. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že požádal ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna o důkladné prošetření všech okolností těchto znepokojujících událostí. „Pro demokratický stát je důležitá důvěra veřejnosti v nestrannost a profesionalitu jeho represivních složek,“ doplnil.

Rakušan následně slíbil, že až policie zásah prošetří, osobně se seznámí se závěry, o kterých následně resort informuje i veřejnost. Policie podle něj musí zajišťovat pořádek a bezpečí přiměřenými prostředky, s rozvahou a především nestranně a předvídatelně. 

Babiš: Míra agrese, zloby a vulgarit ze strany odpůrců roste

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) je nepochopitelné, že neuniformovaní policisté podnikají zjevně nepřiměřené kroky vůči občanům. „Úkolem policie není umlčovat názory druhých, ale chránit všechny občany,“doplnila.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Podobně reagoval také předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Podle něj má být policie přísně apolitická, nestranná a jednat přiměřeně. „Není tady od toho, aby sloužila Babišovi. A už vůbec ne, aby zaklekávala nezletilé,“ napsal. 

Bývalý poslanec a někdejší lídr TOP 09 Miroslav Kalousek si neodpustil ironický komentář. K fotce policistů, kterých se incident týkal, uvedl„Právě hmaty, chvaty a zakleknutím na krk zneškodnili 14letého kluka, který byl ošklivý na pana Babiše. Bez nich bychom nebyli v bezpečí.“

Na Twitteru reagoval i bývalý premiér Andrej Babiš, i když poněkud po svém. V odpovědi novinářce Světlaně Witovské se totiž nevyjádřil přímo k incidentu, ale k tomu, jak se chovají jeho odpůrci na voličských setkáních. „Na každé zastávce prosím a vyzývám naše podporovatele, ať se nenechají vyprovokovat. Ať nedojde ke konfliktu. Ta míra agrese, zloby a vulgarit ze strany odpůrců ale stále roste,“ napsal.

Sám prý nikdy nechtěl, aby ho policie chránila. Myslí si ale, „že podporovatele, kteří pokojně chodí na mítinky, by chránit měla“. Z organizace protestů nařkl zastupitele vládních stran, jejich předsedy pak vyzval, aby k nim promluvili. 

21. prosince 2023 15:29 Čas čtení 6:15 Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno) Vrah z filozofické fakulty mohl stát za vraždami z Klánovického lesa, tvrdí policie (Aktualizováno)

Následně pozval Witovskou, aby se se štábem jela na některý mítink podívat. „Uvidíte třeba i to, jak někteří demonstranti vodí na akce své malé děti a dávají jim do rukou píšťalky a transparenty, což mě mnohokrát šokovalo a hrozně mě to mrzí,“ doplnil na závěr.

Domů
Sdílet
Diskuse