Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. srpna 2022 20:42
Čas čtení 1:00
Ilona Hobzová

Jsi po půlnoci vzhůru? Můžeš mít tendence k negativním myšlenkám

Jsi po půlnoci vzhůru? Můžeš mít tendence k negativním myšlenkám
Zdroj: Pexels/cottonbro
NEWS DUŠEVNÍ ZDRAVÍ VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Lidé bdící po půlnoci myslí negativně a je u nich větší pravděpodobnost, že se budou rozhodovat příliš impulzivně.

Studie publikovaná v odborném časopise Frontiers in Network Physiology popsala hypotézu, podle které dochází k neurofyziologickým změnám u lidí, kteří po půlnoci nespí. Takové změny pak ovlivňují způsob interakce s okolním světem. 

Nová hypotéza jako výzva k dalším výzkumům 

Takové změny pak podle autorů studie zvyšují pravděpodobnost, že lidé, kteří po půlnoci bdí, budou na svět nahlížet negativně, nebudou se hezky chovat nebo budou činit impulzivní rozhodnutí, s čímž se například zvyšuje riziko, že se uchýlí k návykovým látkám nebo hazardu. 

Doporučeno
Pětkrát zaťukej na židli, nebo ti zemřou rodiče. Aneb jak se žije lidem, kteří mají OCD Pětkrát zaťukej na židli, nebo ti zemřou rodiče. Aneb jak se žije lidem, kteří mají OCD 29. července 2022 6:00

„Základní myšlenkou je, že z globálního evolučního hlediska jsou biologické cirkadiánní hodiny nastavené na procesy, které po půlnoci podporují spánek, nikoli bdění,“ uvedla Elizabeth B. Klerman, neuroložka a hlavní autorka studie. Hypotéza, kterou ve studii ona a její tým popisují, by podle ní měla sloužit jako výzva pro další odborníky, aby v této oblasti provedli další výzkumy.

Mohli by tak podle ní lépe porozumět, jak cirkadiánní rytmus ovlivňuje lidské chování, rozhodování nebo pracovní výkon. Taková zjištění by měla dopad na osoby, které musí být kvůli práci v noci vzhůru, například zdravotníky, piloty či policisty. „Existují miliony lidí, kteří jsou vzhůru uprostřed noci. A máme také poměrně dobrý důkaz toho, že jejich mozek nefunguje tak dobře jako ve dne,“ doplnila Klerman.

Doporučeno
Interaktivní mapa ti ukáže nejslavnější rodáky z tvého města i druhého konce planety Interaktivní mapa ti ukáže nejslavnější rodáky z tvého města i druhého konce planety 5. srpna 2022 18:45

Jeden z dřívějších výzkumů věnujících se podobné problematice zjistil, že v noci je větší pravděpodobnost, že se lidé uchýlí k násilí, sebepoškozování nebo užívání návykových látek. Jedním z důvodů, proč se tak děje, je podle dalších studií fakt, že tendenci dívat se na věci pozitivně máme především v ranních hodinách. 

Domů
Sdílet
Diskuse