Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
6. srpna 2022 15:39
Čas čtení 0:56

Agentura Moody's posílá naší ekonomice zdvižený prst. Snížila výhled Česka na negativní

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Agentura Moody's posílá naší ekonomice zdvižený prst. Snížila výhled Česka na negativní
Zdroj: Pixabay/SD-pictures/volně k užití

Výhled České republiky se pohledem ratingové agentury Moody's Investors Service snížil ze stabilního na negativní. Plyn z Ruska může přinést nejistotu i recesi.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila výhledy České republiky ze stabilních na negativní. Uvádí to v tiskové zprávě. Problematická je podle agentury závislost Česka na ruském plynu, u kterého hrozí narušení dodávek. Podle agentury by současný stav mohl vést až k přidělování plynu a uvrhnout ekonomiku do hluboké recese.

„Rozhodnutí změnit výhled České republiky ze stabilního na negativní odráží zvýšené riziko naplnění dlouhodobých vážných výpadků v dodávkách plynu z Ruska, které by mohly vést k přídělovému řízení a uvrhnout ekonomiku země do hluboké recese s negativními dopady na trend růstu a podstatné oslabení fiskálních ukazatelů,“ píše agentura.

Ve zprávě připomíná, že Rusko snížilo dodávky plynů do Evropské unie. Některé země zároveň v průběhu července zaznamenaly výrazné omezení dodávky ruského plynu nebo její úplné zastavení. V Česku se ruský plyn používá v drtivé většině.

„Další účet, který platíme za osm let vládnutí A. Babiše. Agentura Moody's potvrdila vysoký rating ČR, ale zhoršila výhled z důvodu silné energetické závislosti ČR na Rusku,“ napsal na Twitter ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Upozornil na to, že Vladimir Putin používá plyn jako zbraň. Prioritou je podle něj „derusifikace“ české i evropské energetiky.

Domů
Sdílet
Diskuse