Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer TASR
6. srpna 2022 16:51
Čas čtení 0:38

Čína nacvičuje simulovaný útok na Tchaj-wan. Středovou linii mezi zeměmi překročilo 14 čínských letadel

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Čína nacvičuje simulovaný útok na Tchaj-wan. Středovou linii mezi zeměmi překročilo 14 čínských letadel
Zdroj: TASR/AP

Manévry čínské armády by měly trvat 4 dny.

Čína pokračuje ve vyvíjení tlaku na Tchaj-wan. Podle tchajwanského vojenského velení dokonce nacvičuje „simulovaný útok na hlavní ostrov Tchaj-wanu“. Ministerstvo obrany v tchajwanském hlavním městě Tchaj-pej uvedlo, že v blízkosti ostrovního státu operuje několik čínských bojových letadel a lodí. Informuje o tom TASR.

Do vzdušné obranné zóny Tchaj-wanu proniklo 20 čínských letadel. Až 14 z nich přeletělo přes neoficiální středovou linii v Tchajwanském průlivu. Tchajwanská armáda do vzduchu vyslala vlastní letadla a mobilizovala také systémy protiraketové obrany pro sledování letadel čínské armády.

Taiwan
Zdroj: TASR/AP

Čína spustila manévry v okolí samosprávné ostrovní republiky v reakci na návštěvu předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi. Čtyřdenní vojenská cvičení odstartovala ve čtvrtek a do blízkosti Tchaj-wanu už vypálila i několik balistických střel.

Podle Tokia dopadlo pět raket čínské armády také do japonské výlučné ekonomické zóny, která se rozprostírá do vzdálenosti 370 kilometrů od japonského pobřeží. Podle tchajwanských představitelů porušují čínské manévry pravidla stanovená OSN, narušují územní suverenitu Tchaj-wanu a jsou přímou hrozbou pro leteckou a námořní dopravu.

Zpět
Sdílet
Diskuse