Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
6. srpna 2022 17:58
Čas čtení 0:52

Netflix neplatil svým scenáristům řádné odměny. Arbitrážní soud nařídil platformě doplatit 42 milionů dolarů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Netflix neplatil svým scenáristům řádné odměny. Arbitrážní soud nařídil platformě doplatit 42 milionů dolarů
Zdroj: Netflix

Nejvíce si přilepší scenáristé Red Notice a Bird Box.

Netflix musí zaplatit 42 milionů dolarů svým 216 dvorním scenáristům. Scenáristé sdružení ve spolku amerických scenáristů (WGA) uspěli s kolektivní žalobou u arbitrážního soudu. Na úrocích z prodlení si mohou nakonec podle serverů DeadlineEngadget přilepšit dokonce o 13,5 milionu navíc. WGA považuje Netflix za jednoho z největších porušovatelů principů a dohod v odvětví. 

Autoři předloh originálního obsahu obvinili platformu z „obchodování sama se sebou“. Netflix se totiž na odměnách scenáristů snažil ušetřit tím, že vystupoval současně v rolích producenta a distributora. Podle rozhodnutí soudu přicházeli scenáristé o zisky, které se při konvenčních produkcích odvíjejí od zisků filmu.

Arbitrážní soud rozhodl, že Netflix musí svým „dvorním“ scénáristům zaplatit stejné poplatky, jako platí externím spolupracovníkům. Rozhodnutí se dotkne tvůrců 139 originálních filmů platformy. Největší sumu 2,8 milionu dolarů (zhruba 67 milionů korun) si odnesou tvůrci filmu Red Notice.

20. března 2024 9:00 Čas čtení 3:44 Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava Viděli jsme nový sci-fi seriál od tvůrců Hry o trůny. Z Problému tří těles ti exploduje hlava

Rozhodnutí arbitrážního soudu ve prospěch scenáristů předcházel precedens ze sporu o scenáristické odměny za film Bird Box z roku 2018. Jeho scénáristovi Ericu Heissererovi musel nakonec Netflix zaplatit kompenzaci ve výši 1,2 milionu dolarů (zhruba 29 milionů korun).

Zpět
Sdílet
Diskuse