Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
7. srpna 2022 13:17
Čas čtení 0:49

Všechny mořské želvy, které se líhnou na Floridě, jsou samice. Mohou za to rostoucí teploty, tvrdí vědci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Všechny mořské želvy, které se líhnou na Floridě, jsou samice. Mohou za to rostoucí teploty, tvrdí vědci
Zdroj: Unsplash/Olga Tsai/volně k užití

Rostoucí teploty ohrožují budoucnost nejen mořských želv.

Všechny nově vylíhnuté mořské želvy na pobřeží Floridy jsou samice, a to již 4 roky po sobě. Jejich pohlaví totiž definuje především teplota. S tím, jak se otepluje, je pravděpodobné, že se nadále budou rodit spíš samičky, což ohrožuje budoucnost celého druhu. Informuje o tom magazín People.

Kvůli rostoucí teplotě se na Floridě již čtvrtý rok po sobě líhnou téměř výhradně samice mořských želv. Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) se pohlaví u želv určuje až po oplodnění, tedy v době inkubace. Právě teplota je při vývoji plodu klíčovým faktorem.

Pokud k inkubaci dochází při teplotě 27,7 °C, podle vědců se vylíhnou zpravidla samci, pokud je ale teplota vyšší a přesáhne 31 °C, vylíhne se želví samice. Na horkém pobřeží Floridy, ale například i v Austrálii se kvůli zvyšující se teplotě nyní rodí téměř výhradně samice (přibližně z 99 %). 

Problémem je, že kvůli poklesu populace samců se druh ve výhledu do budoucnosti dostává do ohrožení. V průběhu let tedy pravděpodobně uvidíme pokles želví populace. Podle NOAA jsou ale vlivem klimatické změny a oteplování planety ohroženy i některé další druhy plazů.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Podle ošetřovatelů želv je v současnosti potřeba zachránit každého ohroženého jedince, aby se druh zachoval. K tomu mohou sloužit želví nemocnice, kterých ale stále není dostatek.

Domů
Sdílet
Diskuse