Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2022 18:00
Čas čtení 3:51
Barbora Volfová

Druhý den na festivalu Let It Roll zachránilo živé vystoupení Pendulum. Organizátoři vyhnali tisíce lidí do deště (Reportáž)

Druhý den na festivalu Let It Roll zachránilo živé vystoupení Pendulum. Organizátoři vyhnali tisíce lidí do deště (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Barbora Volfová
REFRESHER ELEKTRONICKÁ HUDBA FESTIVALY HUDBA
Uložit Uložené

Přinášíme ti reportáž z největšího drum and bassového festivalu na světě.

Od čtvrtka 4. srpna do nedělních ranních hodin se na letišti v Milovicích uskutečnil největší drum and bass festival na světě Let It Roll. Na desítky tisíc návštěvníků čekal po dvouleté odmlce jubilejní dvacátý ročník, který natěšeným Immortalz (fanoušci Let It Roll) připravil opravdu nadupaný lineup v čele s živým vystoupením legendární australské kapely Pendulum. Loni se kvůli covidu konala pouze zkrácená verze festivalu s názvem Save The Rave.

Ravers se tak mohli těšit na to nejlepší z drum and bass scény: Delta Heavy, Wilkinson, Sub Focus, Dimension, Teddy Killerz, Culture Shock, Hybrid Minds, Metrik a mnoho dalších interpretů z celého světa, kteří letištní areál proměnili v jednu nezapomenutelnou párty, a Refresher na ní nemohl chybět. Přinášíme ti shrnutí z pátečního dne.

První ročník festivalu se konal v roce 2002 v pražském klubu Mlejn. Od roku 2015 se koná na bývalém vojenském letišti v Milovicích.

 

Let it Roll
Zdroj: REFRESHER/Barbora Volfová

Páteční taneční šílenství překazil silný déšť. Festival musel být předčasně ukončen

Páteční párty na Mothership stagi odstartoval slovenský DJ Simple Souls, který překvapil funky setem s živou trumpetou. Následoval nářez v podaní britského DJ Monrroe, jenž svou známou skladbou Out of Time rozpohyboval celé publikum. Liquidoví králové Hybrid Minds navnadili přicházející návštěvníky na klasiky, jako jsou Touch, Higher Love či Lost.

Let it Roll
Zdroj: Refresher/Barbora Volfová

Po vydařeném liquid setu se všichni shromáždili na hlavní stagi s velkým očekáváním. Přišel totiž čas na legendární Opening Show, na které se tento ročník podílelo britské duo Koven – producent Max Rowat a zpěvačka Katie Geraghty – a ukrajinsko-ruské neuropunkové trio Teddy Killerz.

Doporučeno
Festival Pohoda ovládnou Pendulum, Peggy Gou nebo Skepta. Podívej se, kdo další doplní line-up Festival Pohoda ovládnou Pendulum, Peggy Gou nebo Skepta. Podívej se, kdo další doplní line-up 27. března 2024 13:00

Audiovizuální stránku dával dohromady český producent Rido. Na všemi očekávané zahájení se čekalo asi půl hodiny a přišlo velké zklamání. Všichni známe epické zahajující shows z předešlých ročníků a u této si mnozí říkali: „A kde je ta show?“

Zklamání rázem pominulo, když se na pódiu objevila proslulá australská kapela Pendulum Live, která živě v Česku vystoupila po deseti letech, a stálo to za to. Svým energickým vystoupením v plamenech si získala značnou část publika. Nechyběly staré pecky, jako jsou Watercolour či Witchcraft, ani novinky z alba Come Alive. Dalo by se říci, že právě Pendulum celé páteční tančení šílenství odstartovalo. 

Let it Roll
Zdroj: Refresher/Barbora Volfová

Renegade stage uchvátila fanoušky neura v podání Merikana či Vladimíra Šmída aka Shmidoo

Jednu z nejlepších show podle nás předvedli Teddy Killerz, kteří v jednu ráno svým neuropunkovým setem rozebrali Renegade stage i řadu fanoušků.

Ve dvě hodiny ráno začal silný déšť i vítr celou organizaci ještě více komplikovat. Většina lidí se nahrnula do šapitó, které se kvůli počasí a spoustě lidí muselo následně také uzavřít. Celý festival musel být kvůli špatnému počasí kolem čtvrté hodiny předčasně ukončen.

Let it Roll
Zdroj: REFRESHER/Barbora Volfová

Security slovy „dělejte, vypadněte“ vyhnali na déšť tisíce lidí a ti, kteří jeli objednanými shuttle busy domů, museli kvůli vysokému počtu cestujících čekat i hodinu a půl v průtrži mračen. Museli by být opravdu Immortalz, aby s tím byli v pohodě. Na nepříznivé počasí se dá určitě lépe připravit.

O zábavu i ekologii bylo postaráno

Kompletně vyprodaný Let It Roll nabídl kromě silného lineupu bohatý doprovodný program plný fyzických aktivit s možností vyzkoušet si různé netradiční sporty, speciální workouty, ale třeba i vlastní hudební konferenci. Nechyběly ani pouťové atrakce, výroba vlastních barefoot bot a DNB kvíz.

Let it Roll
Zdroj: REFRESHER/Barbora Volfová

Pořadatelé se zaměřili také na třídění, jelikož se ve festivalovém městě za tři dny nahromadí až 80 tun odpadu. Díky unikátnímu ekologickému programu Rollin' Green v čele s vlastní třídicí linkou je na festivalu vytříděna více než třetina celkového odpadu. Stánek Rollin' Green point se studenty z ČZU informoval návštěvníky o ekologických aktivitách.

Doporučeno
V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky V těchto evropských párty klubech potkáš Rihannu nebo Kendall Jenner. V 90. letech tu probíhaly hédonistické večírky 11. března 2024 16:00

Občerstvení se podávalo výhradně v kompostovatelném nádobí či zálohovaných kelímcích. Celý festival byl cashless, platilo se tzv. bolty, které si za peníze dobiješ na svůj náramek s čipem. Pokud ti po skončení festivalu přece jen některé nevyužité bolty zbyly, mohl sis zažádat bez poplatku o jejich vrácení přes mobilní aplikaci. Během celého dne jsme nezaregistrovali žádný problém s placením, tudíž tento systém hodnotíme velice kladně.

Let it Roll
Zdroj: REFRESHER/Barbora Volfová

Chtěli bychom vyzdvihnout i stánky s občerstvením. Každý si tu přišel na své: od festivalových klasik, jako jsou langoše, bramboráky, smažák v housce, přes rýžové nudle, hot dogy, pořádné hambáče, pizzu, mexické tortilly i vegetariánská jídla. Fronty byly minimální. 

Organizace pokulhávala

Co bychom chtěli vytknout, byla celá organizace festivalu. Člověk by čekal, že když se velký festival kvůli covidu dva roky nekoná, pořadatelé budou mít více času na přípravu a jeho doladění. Areál letiště sám o sobě neposkytne návštěvníkům žádný stín, tudíž byla potřeba taková místa vytvořit. V pátek, kdy se teploty vyšplhaly na 35 stupňů a z rozpáleného betonu sálalo neskutečné vedro, mohlo být na festivalu okolo 20 000 lidí. Do stínu by se nevešla ani polovina.

Let it Roll
Zdroj: REFRESHER/Barbora Volfová

Pitné vody byl sice dostatek, ale když jsme na festival přijeli a ptali jsme se security, kde si můžeme pitnou vodu natočit, nikdo nám nebyl schopný říci kde. Security celkově, pokud se jich někdo na něco zeptal, většinou nedokázali odpovědět a poradit. Myslíme si, že právě oni by měli být řádně proškolení, aby o festivalu věděli vše potřebné.

Doporučeno
Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty 11. března 2024 12:04

Chtěli bychom ocenit keramické toalety, které byly čisté a zpříjemnily všem celý pobyt v areálu. V případě, že se u nich tvořily velké fronty, byly dostupné i toi toiky.

Za hodně peněz málo muziky

Celkový vzhled areálu nebyl tak propracovaný, jak by se dalo očekávat, a působil hodně levně oproti jiným festivalům s podobným počtem návštěvníků. Návštěvníci si stěžovali, že hlavní stage jsou rok od roku menší, ale ceny lístků vyšší. Pokud Let It Roll nosí nálepku největšího drum'n'bass festivalu na světě, realita tomu rozhodně neodpovídala.

Let it Roll
Zdroj: REFRESHER/Barbora Volfová

Samozřejmě, pokud jsi srdcař, nejsi z cukru a miluješ Let It roll a jeho jedinečnou atmosféru, dá se toto všechno v pohodě přejít. Věříme, že příští ročník bude zas o něco lepší. Organizátoři ušli od prvního ročníku obrovský kus cesty a podařilo se jim dostat na letiště v Milovicích to nejlepší z drum'n'bassové scény, kam se každoročně vrací tisíce nadšených Immortalz.

Let it Roll
Zdroj: REFRESHER/Barbora Volfová
Zpět
Sdílet
Diskuse