Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ema Stanovská
7. srpna 2022 14:51
Čas čtení 1:02

Bezcílné rozjímání zvyšuje kreativitu a pocit vlastní hodnoty, zjistili vědci

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
Bezcílné rozjímání zvyšuje kreativitu a pocit vlastní hodnoty, zjistili vědci
Zdroj: Unsplash/na voľné použitie

Psychologové z univerzity v Tübingenu zjistili, že bezcílné rozjímání nám může pomoci při řešení problémů, zvýšit naši kreativitu, posílit představivost a přispět k pocitu vlastní hodnoty.

Bezcílné rozjímání a hloubání je pro náš mozek prospěšnější, než jsme si mysleli. Němečtí vědci z univerzity v Tübingenu zjistili, že tato zdánlivě jednoduchá činnost nám může pomoci při řešení problémů, zvýšit naši kreativitu, posílit představivost a přispět k pocitu vlastní hodnoty, interpretuje studii The Guardian.

Psychologové zkoumali více než 250 „rozjímajících“ lidí, kteří na začátku odhadovali, nakolik pro ně bude tato činnost příjemná. Většina ji obecně nepovažovala za atraktivní. Následně je vědci vyzvali, aby se cíleně nechali unášet myšlenkami – účastníci museli 20 minut jen tak sedět a přemýšlet, přičemž nemohli používat chytrý telefon, číst nebo se procházet.

Na konci experimentu většina lidí v dotazníku uvedla, že tato činnost byla pro ně mnohem uspokojivější, než na začátku očekávali. Výsledky zůstaly stejné bez ohledu na to, zda účastníci seděli sami v malé místnosti, stanu nebo ve skříni. Pozitivní efekt přinesly již první tři minuty.

S mobilem to není o nic lepší

Druhá testovací skupina měla 20 minut přístup k digitálním zařízením. Původně se očekávalo, že tato skupina si svůj „čas pro sebe“ užije více, ale nakonec se ukázalo, že obě skupiny měly z aktivit stejnou radost.

„Tyto výsledky mají v současné éře, kdy jsme zaplaveni informacemi, mimořádný význam,“ řekl vedoucí výzkumu Kou Murayama.

Studie však přinesla ještě jeden poznatek. Přestože se lidé rádi nechávají unášet svou myslí – když dostanou příležitost – někteří to stále považují za namáhavou činnost a místo ponořování se do vlastních myšlenek hledají rozptýlení. Na vině jsou podle vědců zejména chytré telefony.

„Pro některé lidi bylo rozjímání velmi náročné, zvláště pokud inklinovali k negativnímu myšlení,“ píší vědci ve studii.

Domů
Sdílet
Diskuse