Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
7. srpna 2022 17:55
Čas čtení 1:26

Němci budou moci v nových centrech nahlásit diskriminační chování. Mají zvýšit přehled o projevech nenávisti

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Návrh ministryně Josefine Paul za Zelené by měl umožnit státu získat lepší přehled o projevech diskriminace.

Německá ministryně pro děti, mládež, rodinu, rovnost, uprchlíky a integraci Severního Porýní-Vestfálska za Zelené Josefine Paul přichází s novým projektem. Jsou jím ohlašovací centra, která by měla dávat možnost informovat o aktech nenávisti vůči menšinám. Německo podle ní nemá o rasismu, homofobii nebo sexismu dostatečný přehled. Čtyři taková centra by měla vzniknout již v příštím roce. Vláda o projektu informuje na svých stránkách.

Čtyři nová centra pro nahlašování nekorektního chování plánuje zavést ministryně za Zelené Josefine Paul. Lidé by mohli tato centra využívat i pro takové chování, které je pod hranicí trestní odpovědnosti. Podle Paul nemá Německo dostatečný přehled o projevech nenávistného chování.

Kvůli tomu, že stát neeviduje projevy nenávisti mimo trestnou činnost, se podle ní nemůže země posunout v legislativě ani v edukaci v oblasti dané problematiky. Lepší přehled a databáze podobného chování prý Německu mohou pomoci posunout se v tomto ohledu.

Josefine Paul
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Bündnis 90/Die Grünen Nordrhein-Westfalen/volně k užití

Nejde o nabádání k udávání

Hlavním úkolem nahlašovacích center je možnost udělat si lepší obrázek o situaci v Německu. Podobná místa ale nejsou v Německu novinkou. Nahlašovací centra v zemi fungují již od roku 2018, zaměřují se ale jenom na projevy antisemitismu (v roce 2021 lidé nahlásili přes 2700 případů).

14. října 2023 15:00 Čas čtení 3:50 Blonďatá hyena z Osvětimi bičovala vězeňkyně a pouštěla na ně psy. Svých činů nelitovala Blonďatá hyena z Osvětimi bičovala vězeňkyně a pouštěla na ně psy. Svých činů nelitovala

„Státní správa chce vědět, kde, jakou formou a jak často dochází k diskriminaci, od domovních graffiti, mršin zvířat před mešitami a poškozování náhrobků až po nenávistné projevy a nenávistné komentáře, v nichž jsou lidé diskriminováni kvůli příslušnosti k nějaké skupině –⁠ například náboženství, sexuální orientaci nebo identitě, pohlaví nebo etnickému původu,“ uvádí ministerstvo.

Projekt ale na druhé straně čelí i kritice. Návrh kromě pravicových politiků kritizuje například publicistka Birgit Kelle, jež se ve svých knihách často vyjadřuje proti současnému pojetí feminismu nebo genderovému spektru, o kterém hovoří jako o satirické show. Podle jejích slov odpovídá návrh realitě úřednického diktátu z knih Franze Kafky.

Slabou stránkou je podle kritiků i vágní právní definice projevů diskriminace. Zatím není jasné, zda za nenávistné chování ponesou pachatelé nějaké následky. Vláda ale současně pracuje na návrhu antidiskriminačního zákona.

Domů
Sdílet
Diskuse