Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. srpna 2022 7:57
Čas čtení 1:06

Americký Senát schválil zásadní návrh zákona, který přinese 430 miliard dolarů na boj proti změně klimatu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Americký Senát schválil zásadní návrh zákona, který přinese 430 miliard dolarů na boj proti změně klimatu
Zdroj: TASR/AP

Návrh zákona představuje dosud největší americkou investici do ochrany klimatu.

Americký Senát schválil návrh zákona, který bude mít podle Demokratické strany zásadní vliv na stav klimatu a zdravotní péči. Senát schválil návrh zákona v poměru 51 hlasů ku 50, rozhodující hlas měla viceprezidentka Kamala Harris. Návrh nyní míří do Sněmovny reprezentantů, kde má strana prezidenta Joea Bidena většinu. Republikáni s návrhem nesouhlasí, uškodí podle nich americké ekonomice.

Plán na boj s klimatickou krizí

Zákon by měl vládnímu programu zdravotního pojištění Medicare umožnit vyjednávání o cenách léků s farmaceutickými společnostmi. Navrhuje také pro tyto korporace zavést minimálně patnáctiprocentní daně. To by v následujících deseti letech mělo přinést vládní příjmy ve výši 700 miliard dolarů (16,9 bilionu korun).

Více než polovinu této částky, zhruba 430 miliard dolarů, následně vláda plánuje použít na opatření, která by vedla ke snížení emisí uhlíku. Počítá i s daňovými úlevami pro lidi, kteří si koupí elektromobil, nebo pro výrobce solárních panelů. 

„Demokraté dnes v Senátu schválili zákon o snížení inflace, čímž se postavili na stranu amerických rodin. Odhlasovali snížení nákladů na léky na předpis, zdravotní pojištění a energii a snížili deficit a zároveň přiměli nejbohatší korporace platit svůj spravedlivý podíl,“okomentoval výsledek hlasování americký prezident Joe Biden. V oficiálním prohlášení uvedl, že Sněmovna reprezentantů by měla schválit návrh zákona co nejdříve. 

18. dubna 2024 13:00 Čas čtení 7:00 Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot

Republikáni s návrhem zákona nesouhlasí. Podle nich obrovsky zvyšuje daně a rovná se válce proti americkým fosilním palivům. Demokraty prý vůbec nezajímají priority rodin střední třídy.

Domů
Sdílet
Diskuse