Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
8. srpna 2022 15:29
Čas čtení 1:09

Policisté zveřejnili dotazník pro nahlášení válečných zločinů spojených s válkou na Ukrajině

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Policisté zveřejnili dotazník pro nahlášení válečných zločinů spojených s válkou na Ukrajině
Zdroj: TASR/AP

Vyplnění dotazníku je informativní a nenahrazuje podání trestního oznámení.

Policie v pondělí zveřejnila online dotazník, jehož prostřednictvím jí mohou lidé předat informace ke zločinům, které byly spáchány některou ze stran zapojených do válečného konfliktu na Ukrajině. Dotazník je k dispozici ve čtyřech jazykových mutacích, a to v češtině, angličtině, ukrajinštině a ruštině. 

Nejde o náhradu trestního oznámení, ale důležitý nástroj pro pomoc policii

Podle mluvčího Jaroslava Ibeheje z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) je vyplnění dotazníku zcela dobrovolné. „Po vyhodnocení informací mohou být osoby, ale také nemusí kontaktovány ze strany policistů,“uvedl Ibehej. Je nutné mít na paměti, že dotazník neslouží jako náhrada trestního oznámení, poskytnuté informace ale mohou být důležité pro objasnění a následné stíhání válečných zločinů.

Dotazník se skládá ze čtyř částí. Ten, kdo chce nějaký válečný zločin nahlásit, musí nejprve vyplnit své osobní a kontaktní údaje, povinné je telefonní číslo nebo e-mailová adresa. Následně doplní informace o události a vybere, o jaký typ zločinu se jednalo. Do dotazníku je také možné přidat fotografii, video nebo zvukový záznam.

Za válečný trestný čin lze považovat takové jednání některé ze stran válečného konfliktu, které zásadně porušuje pravidla vedení války podle mezinárodního práva ozbrojených konfliktů nebo pravidla pro zacházení s oběťmi ozbrojeného konfliktu.
Typickými porušeními těchto pravidel je zabíjení civilistů či vedení útočných operací vůči civilistům, únosy a braní rukojmí, mučení, sexuální násilí, rabování, plenění, popravy zajatců a civilistů, útoky vůči civilní, průmyslové i kritické infrastruktuře, vedení bojových operací nepřiměřeným způsobem v zastavěných oblastech, např. plošné bombardování měst nebo použití zakázaných bojových prostředků, jako jsou chemické nebo biologické zbraně. 
Zpět
Sdílet
Diskuse