Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
10. srpna 2022 20:05
Čas čtení 1:10

Senát schválil novelu informačního zákona, úřady budou muset poskytovat informace o platech úředníků

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Senát schválil novelu informačního zákona, úřady budou muset poskytovat informace o platech úředníků
Zdroj: Úřad práce

O větší transparentnost už několik let usiluje projekt platyuredniku.cz, který nabízí informace o platech, příplatcích a náhradách vrcholných veřejných činitelů z 52 nejvýznamnějších státních orgánů.

O údaje podle zákona o svobodném přístupu k informacím budou moci lidé žádat nově vymezené veřejné podniky včetně energetické společnosti ČEZ. Úřady budou muset poskytovat informace o platech a odměnách vysokých státních úředníků. Změny přinese novela, kterou ve středu schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Zákon měl být součástí českého právního řádu už od loňského července, neboť zavádí také změny související se směrnicí EU o otevřených datech. Sněmovna v předvolebním složení ale normu nestihla projednat. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že by Česku hrozil finanční postih, pokud by novela nebyla schválena v nejbližší době. 

Novela upravuje i případy, kdy žadatelé mohou zneužívat právo na informace za účelem nedůvodného zatěžování nebo šikany povinných subjektů, jak se stalo například v loňském roce. „Pro tyto případy je zaváděna ochrana v podobě možnosti takové žádosti o informace odmítnout,“ uvádí Rakušanova slova na svém webu ministerstvo.

Postup čistě podle EU

Senátorka a advokátka Adéla Šípová (Piráti) neúspěšně navrhovala, aby se novela vztahovala i na profesní organizace typu advokátní nebo lékařské komory. Předseda senátního ústavně-právního výboru Tomáš Goláň (ODS) uvedl, že komory nejsou orgány veřejné moci a už nyní lze po nich podle zákona žádat informace vztahující se k jejich výkonu veřejné správy.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Vláda k rozšíření informační povinnosti přistoupila pouze tam, kde to výslovně vyžaduje evropská směrnice. Cílem směrnice je reagovat na technologický pokrok rozšířením možnosti získávat informace od veřejného sektoru. K tomu má vést jak rozšíření okruhu poskytovaných informací, tak okruhu těch, kteří je musí poskytovat.

Ve snahách o větší transparentnost už několik let usiluje projekt platyuredniku.cz, který nabízí informace o platech, příplatcích a náhradách vrcholných veřejných činitelů z 52 nejvýznamnějších státních orgánů. „Doufáme, že do budoucna bude zveřejňování platů nejvyšších státních činitelů automatické a v ideálním případě bude probíhat pod taktovkou státu,“ uvádí projekt na svých stránkách.

Domů
Sdílet
Diskuse