Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
11. srpna 2022 10:14
Čas čtení 1:36

Rusko nabízí vězňům svobodu, pokud budou bojovat na Ukrajině. Přijme vrahy, ale ne pedofily

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusko nabízí vězňům svobodu, pokud budou bojovat na Ukrajině. Přijme vrahy, ale ne pedofily
Zdroj: TASR

Mnozí vězni na smrtelný hazard přistupují.

Rusko verbuje do bojů na Ukrajině vězně. Vyplývá to z exkluzivní reportáže, kterou přinesla televizní stanice CNN. Kromě svobody Rusko naverbovaným vězňům slibuje až 200 tisíc rublů měsíčně (v přepočtu zhruba 78 tisíc Kč).

V průběhu měsíčního vyšetřování hovořila CNN s vězni a s jejich příbuznými a přáteli. Reportéři tak činili v reakci na obvinění aktivistů a lidskoprávních organizací, které se domnívají, že v desítkách věznic po celém Rusku byly s „nabídkou svobody“ osloveny stovky odsouzených. Obrátili se na ně totiž znepokojení příbuzní vězňů z celého Ruska, kteří se obávají o osud svých bližních.

Milost a až 200 tisíc rublů měsíčně

„Přijmou vrahy, ale ne násilníky, pedofily, extremisty nebo teroristy,“ popsal jeden z oslovených vězňů. „Nabízí amnestii nebo milost do šesti měsíců. Někdo mluví o 100 tisících rublech měsíčně, jiný o 200 tisících,“ dodal. Nabídku podle jeho slov učinili neznámí muži, o nichž se předpokládá, že jsou součástí firmy soukromého vojenského dodavatele. Přijetí do „programu“ zároveň vede ke dvoutýdennímu výcviku v Rostovské oblasti na jihu Ruska. Ačkoli měl zpovídaný vězeň za sebou dvouletou službu v armádě, náboráři podle něj netrvali na vojenských zkušenostech.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Pokud byla nabídka skutečná, vězeň s ní jednoznačně souhlasí: „Může to pro mě znamenat skutečný rozdíl: být uvězněn téměř deset let, nebo se dostat ven za šest měsíců, když budete mít štěstí. Ale to je v případě, že máte štěstí. Chci se jen co nejdříve vrátit domů k dětem. Pokud je tato možnost možná, tak proč ne?“ Dodal, že již 50 jeho spoluvězňů bylo vybráno a umístěno do karantény. Údajně se jich ale mělo přihlásit na 400. 

„V posledních třech týdnech se zvedla velmi velká vlna tohoto projektu, jehož cílem je naverbovat tisíce ruských vězňů a poslat je do války,“ řekl CNN Vladimir Osečkin, vedoucí skupiny Gulagu.net, která se vězňů zastává. Dodal, že některým z nich bylo slíbeno vyplacení pěti milionů rublů jejich rodinám, pokud zemřou. Neexistuje ale žádná smlouva – tudíž ani žádná záruka, že by tomu tak skutečně bylo.

O tom, že stovky vězňů na ruském severním Kavkaze byly naverbovány do války na Ukrajině, informoval na začátku července i server Radio Free Europe. Děje se tak, jelikož ruská armáda čelí velkým ztrátám. Podle šéfa britských ozbrojených sil při invazi na Ukrajinu zemřelo nebo bylo zraněno přibližně 50 000 vojáků a bylo zničeno téměř 1 700 tanků. Vedle ztrát na vojácích a tancích bylo podle jeho odhadů od invaze 24. února zničeno přibližně 4 000 ruských obrněných bojových vozidel.
 

Domů
Sdílet
Diskuse