Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. srpna 2022 18:08
Čas čtení 1:35

V řece Odře uhynuly tuny ryb, mluví se o ekologické katastrofě. Úřady vyšetřují příčinu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V řece Odře uhynuly tuny ryb, mluví se o ekologické katastrofě. Úřady vyšetřují příčinu
Zdroj: Stowarzyszenie

Aktuálně se vyšetřuje, co masivní úhyn způsobilo.

Z řeky Odry, která pramení v Česku a vytváří hranici mezi Polskem a Německem, už rybáři několik dní odstraňují mrtvé ryby. Co masivní úhyn několika tun ryb způsobilo, se nyní prošetřuje. Vratislavská inspekce ochrany životního prostředí pracuje s verzí trestného činu úmyslné kontaminace, za který by pachateli mohlo hrozit až pět let vězení. 

Sucho na vině není

Krajský úřad ochrany životního prostředí v Polsku případ oznámil státnímu zastupitelství s žádostí o prošetření. Poprvé si uhynulých ryb všimli polští rybáři už na konci července. Mrtvé ryby se od té doby objevují nejen v Polsku, ale také v Německu, kudy řeka protéká. Odra se stejně jako řada jiných evropských řek potýká se suchem, zdá se však, že masivní úhyn tisíců ryb má v tomto případě jinou příčinu. 

Regionální rybářský svaz uvedl, že došlo k otravě neznámou látkou. Voda byla podle tamních rybářů zakalená, s pěnou páchnoucí po chlóru a odpadních vodách. Ekologické sdružení 515. kilometr Odry situaci označilo jako konec řeky na nejbližších 10–15 let. „Ryby krvácejí a hynou před našimi zraky, jejich sběračům se propalují gumové rukavice,“ napsala organizace k příspěvku, který doplnila fotkami mrtvých ryb. 

Aktuálně v Německu probíhá laboratorní analýza vzorků z řeky. První vzorky naznačily, že by se v řece mohla nacházet silně toxická látka mesitylen, která se mimo jiné používá jako laboratorní rozpouštědlo. Hlavní inspekce ale ve středu uvedla, že žádný ze vzorků tuto látku neobsahoval. 

3. prosince 2023 6:00 Čas čtení 3:18 Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly Vyplatí se pořád jezdit za nákupem jídla do Polska? Jeli jsme to zjistit! Ceny těchto potravin nás šokovaly

„Všichni jsme šokováni a znepokojeni. Ale žádám, abyste zůstali v klidu a zachovali chladnou hlavu. Abyste nešířili neprokázané spekulace. Doufám, že brzy bude jasno,“uvedl primátor Frankfurtu René Wilke. Upozornil také na to, aby lidi mrtvé ryby nesbírali. Další úřady také upozornily, aby se lidé v řece nekoupali. 

Polští političtí představitelé čelí kritice ze strany veřejnosti a médií za to, že ekologickou katastrofu dlouho ignorovali a začali se jí zabývat až poté, co na ni začali upozorňovat lidé na sociálních sítích.

Zpět
Sdílet
Diskuse