Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
11. srpna 2022 19:39
Čas čtení 1:27

Kvůli válce na Ukrajině musí Evropa vyřešit energetickou soběstačnost. Možnosti nabízí obnovitelné zdroje

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kvůli válce na Ukrajině musí Evropa vyřešit energetickou soběstačnost. Možnosti nabízí obnovitelné zdroje
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Jak řeší energetickou otázku evropské státy?

Ruská invaze na Ukrajinu vzbudila jednu důležitou otázku – zda a jak jsou evropské země schopny v souvislosti s energetikou větší soběstačnosti a nezávislosti na ruském plynu. Mezi možnosti, které se v souvislosti s touto otázkou dostávají do popředí, jsou obnovitelné zdroje energie. 

Jednotlivé evropské státy musí reagovat

Podle expertky Renate Egan z University of New South Wales v australském Sydney bylo jasné, že možné odpojení od Ruska by mohlo představovat potenciální problém. Nikdo ale nečekal, že bude situace eskalovat tak rychle. „Celosvětově došlo k několika zajímavým reakcím. V posledních měsících jsou jednotlivé národy Evropské unie zaneprázdněny tím, že se snaží přepracovat svou energetickou politiku, která by snížila závislost na ruském plynu,“uvedla Egan.

Obnovitelné zdroje energie (větrná energie, solární energie, hydroelektrická energie, energie z oceánu, geotermální energie, biomasa a biopaliva) jsou alternativami k fosilním palivům a přispívají ke snižování emisí skleníkových plynů, k diverzifikaci dodávek energie a ke snižování závislosti na nespolehlivých a nestabilních trzích s fosilními palivy, především s ropou a zemním plynem.

Jako jedno z ideálních řešení pro Evropu se uvádí přechod na hydroelektrickou energii. „Voda je jedním z nejlepších zdrojů energie. Je čistá a udržitelná. Pro Evropskou unii by měla být na prvním místě,“říká Alexander Dvaladze z GE Renewable Energy zabývající se výrobou energie z obnovitelných zdrojů. 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Jako další obnovitelný zdroj energie pro Evropu je pak často uváděná větrná energie, zejména ta, která se vyrábí na moři. Jako možný zdroj zemního plynu při přechodu od závislosti na Rusku je označováno Černé moře, které má podle odborníků potenciál zásobovat velkou část Evropy, především tu východní. 

Kde hledat inspiraci?

Šampionem Evropské unie ve výrobě obnovitelné energie je Španělsko, konkrétně autonomní region Kastilie a León. V roce 2021 zde bylo 89 procent energie vyrobené pomocí obnovitelných zdrojů, nejčastěji šlo o solární a větrnou energii. Ve srovnání se zbytkem Španělska jde o více než dvojnásobek. Celkově má v Evropě lepší čísla pouze Norsko, kde 96,7 % vyrobené elektřiny pocházelo z obnovitelných zdrojů.


Zajímavým projektem se může pochlubit také Švýcarsko. Po čtrnácti letech tam dokončili vybudování vodní baterie s kapacitou 20 milionů kWh. Skládá se ze dvou velkých vodních nádrží. Podle serveru CNN poskytuje tato vodní elektrárna stejnou kapacitu energie jako 400 000 baterií pro elektromobily.

Domů
Sdílet
Diskuse