Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik
11. srpna 2022 18:53
Čas čtení 0:42

Ruské novinářce, která přerušila vysílání s protiválečným plakátem, nařídil soud domácí vězení

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ruské novinářce, která přerušila vysílání s protiválečným plakátem, nařídil soud domácí vězení
Zdroj: TASR/AP

V případě usvědčení může stíhaná novinářka Marina Ovsjannikovová skončit ve vězení až na deset let.

Moskevský soud ve čtvrtek nařídil domácí vězení novinářce Marině Ovsjannikovové, která protestovala proti ruské invazi na Ukrajinu, a je proto stíhána za poškozování dobrého jména ruské armády.


V domácím vězení má být Ovsjannikovová předběžně do 9. října. V případě usvědčení z trestného činu, za který ji stíhají, by čtyřiačtyřicetiletá matka dvou dětí mohla skončit ve vězení až na deset let. Informuje o tom server The Moscow Times.

Marinu Ovsjannikovovou zadržely ruské orgány ve středu a zahájily proti ní trestní stíhání. Policie předtím provedla razii v jejím bytě. Podle jejího právníka mohou tyto kroky souviset s nedávným protestem v centru Moskvy, kdy novinářka držela plakát s textem: „Putin je vrah, jeho vojáci fašisté.“


Ovsjannikovová v březnu, ještě jako zaměstnankyně ruské státní televize, ukázala v živém vysílání protestní plakát proti válce Ruska na Ukrajině. Nápis zněl: „Zastavte válku. Nevěřte propagandě. Tady vám lžou.“ Po této události žila krátkou dobu v zahraničí a pracovala jako reportérka pro německý deník Die Welt. Ovsjannikovová minulý týden uvedla, že neplánuje mlčet. Cituje ji britský The Guardian„Neplánuji přestat, nebojím se navzdory neustálému zastrašování ze strany úřadů.“

Domů
Sdílet
Diskuse