Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
12. srpna 2022 7:54
Čas čtení 0:49

FBI hledala v domě Donalda Trumpa tajné dokumenty o jaderných zbraních, tvrdí zdroje Washington Post

Kategorie:
News
Uložit Uložené
FBI hledala v domě Donalda Trumpa tajné dokumenty o jaderných zbraních, tvrdí zdroje Washington Post
Zdroj: TASR/AP/John Raoux

FBI zřejmě v pondělí v sídle amerického exprezidenta Donalda Trumpa Mar-a-Lago hledala tajné dokumenty o jaderných zbraních.

Washington Post, který s informací přišel jako první, nespecifikoval bližší charakter dokumentů ani zda šlo o informace o domácím či zahraničním jaderném arzenálu.

Příkaz k prohlídce Trumpova sídla vydal osobně generální prokurátor Merrick Garland, který postupoval na základě požadavku ministerstva spravedlnosti. Donald Trump zásah označil za „neamerické, neoprávněné a zbytečné vloupání“.

Podezření na přítomnost dokumentů o jaderných zbraních označil Merrick Garland za prioritu národní bezpečnosti. Chemička Cheryl Rofer, která pracovala s jadernými zbraněmi ve státní laboratoři Los Alamos, uvedla, že existují různé úrovně klasifikace jaderných dokumentů.

Řekla, že neexistuje důvod, aby měl americký prezident v osobním vlastnictví podobné utajované dokumenty. „Informace o konstrukci jaderných zbraní se nazývají důvěrné údaje a jsou proto ‚utajované‘. To znamená, že musí být utajeny až do momentu, dokud nedojde k odtajnění.“ 

18. dubna 2024 13:00 Čas čtení 7:00 Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot

Donald Trump se o americkém jaderném arzenálu vyjadřoval i během svého působení v Bílém domě. V roce 2017 řekl velení americké armády, že chce arzenál srovnatelný s vrcholem studené války, což by znamenalo desetinásobný nárůst. Donald Trump veřejně vyhrožoval také útokem na Severní Koreu a Afghánistán.

Domů
Sdílet
Diskuse