Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
12. srpna 2022 13:45
Čas čtení 1:13

Galaxie zachycené teleskopem Jamese Webba možná nejsou tak staré, jak se myslelo. Vědci odhalili možnou chybu v kalibraci

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Za některými z prvních tvrzení mohou stát chyby spojené s procesem kalibrace a mohly tak zkreslit klíčové měření známé jako červený posuv.

Před měsícem se světu naskytl první pohled na galaxie pořízené vesmírným dalekohledem Jamese Webba (JSWT), nejvýkonnější observatoří, která byla kdy vypuštěna. Astronomové, již na tato data čekali celá desetiletí, na jejich základě publikovali příval nových výzkumů, včetně potenciálních objevů galaxií, které jsou v čase a prostoru vzdálenější, než jsme kdy viděli.

Za některými z těchto prvních tvrzení však mohou stát chyby spojené s procesem kalibrace této složité observatoře a mohly tak zkreslit klíčové měření známé jako červený posuv, uvádí tým vedený Nathanem Adamsem, výzkumným pracovníkem v Jodrell Bank Centre for Astrophysics. Informoval o tom server Vice

Červený posuv je způsob, jakým se světlo při cestě přes obrovské vzdálenosti roztahuje do delších vlnových délek, což způsobuje, že se slabá záře vzdálených objektů jeví červenější, když dorazí k přístrojům, jako je JSWT. Adams a jeho kolegové analyzovali nové záběry JWST „galaxií s ultravysokým rudým posuvem“, které existovaly před více než 13 miliardami let. Z výsledků vyšlo, že JWST je ve srovnání s předpověďmi lepší ve zkoumání vzdáleného vesmíru s „vysokým červeným posuvem“ asi o 20 procent.

Webbov teleskopJames Webbhviezdyvesmír
Zdroj: TASR/AP/NASA/ESA/CSA

„To by mohl být docela velký problém pro vědu o vysokém červeném posuvu, která si v tomto prvním měsíci dat z JWST získala velkou pozornost,“ řekl Adam v e-mailu pro Motherboard. „Je pravděpodobné, že toto dvacetiprocentní nadhodnocení toho, jak jasné byly tyto objekty v červených vlnových délkách, ovlivní červené posuvy (vzdálenosti) a hmotnosti, které jsme pro tyto galaxie odhadli,“ dodal.

30. října 2023 8:00 Čas čtení 0:16 KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii? KVÍZ: Velký vůz nebo Orion. Poznáš souhvězdí na fotografii?

Výsledkem je, že mnoho objektů se na těchto snímcích jeví jako jasné v červených vlnových délkách, a to kvůli specifikacím JWST, nikoliv proto, že jsou ve skutečnosti mimořádně vzdálené a staré. Adams a jeho kolegové poukázali na studie, které zaznamenaly objekty existující méně než 200 milionů let po velkém třesku. Je možné, že tyto galaxie jsou skutečně tak staré a vzdálené, ale nová studie naznačuje, že se může jednat pouze o odchylku samotné observatoře.

Domů
Sdílet
Diskuse