Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
12. srpna 2022 14:37
Čas čtení 0:44

Bobři zmírňují dopady extrémního klimatu. V Británii se bobřím lokalitám daří i během vlny veder

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Bobři zmírňují dopady extrémního klimatu. V Británii se bobřím lokalitám daří i během vlny veder
Zdroj: Unsplash/Tim Umphreys

V souvislosti s další vlnou veder ve Velké Británii organizace National Trust varovala, že rekordně suché období si vybírá těžkou daň na krajině. Jednou z oblastí, kde se ale dopady výrazně snížily, jsou lokality, kde byli znovu vysazeni bobři.

Návrat bobrů do Velké Británie, kteří již byli označeni za velmi účinný nástroj snižování povodňových rizik, také ukazuje, jak tento druh chrání životní prostředí před dopady extrémně horkého a suchého počasí. O tom, jak se tento druh ukázal být pro krajinu efektivní, informoval server Independent

V souvislosti s další vlnou veder ve Velké Británii organizace National Trust varovala, že rekordně suché období si vybírá těžkou daň na krajině, vodních tocích, rostlinách i zvířatech. Jednou z oblastí, kde se však dopady výrazně snížily, jsou lokality, kde byli znovu vysazeni bobři.

Bobři, kteří se v britské krajině nevyskytovali více než 400 let, protože byli vyhubeni, se nyní vracejí a ukazují, proč jsou považováni za jeden z klíčových živočišných druhů. Tato zvířata mají totiž jedinečnou schopnost blahodárně přetvářet krajinu, zvyšovat biologickou rozmanitost, zlepšovat kvalitu vody a také zásadně zpomalovat průtok vody, čímž snižují riziko povodní, obnovují vyschlé mokřady v období sucha a udržují v krajině zásoby vody.

23. března 2024 14:30 Čas čtení 4:50 Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou?

Na panství Holnicote Estate společnosti National Trust v Somersetu, kam byli bobři znovu vysazeni v roce 2020, se mokřadním biotopům stále daří, a to i přes nízkou hladinu řek a rekordně suché počasí.

Domů
Sdílet
Diskuse