Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jana Chovancová
12. srpna 2022 21:46
Čas čtení 0:48

Xiaomi představilo humanoidního robota, který rozpoznává emoce

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Xiaomi představilo humanoidního robota, který rozpoznává emoce
Zdroj: Xiaomi

Robot měří 177 cm a váží 52 kilogramů.

Firma Xiaomi v Pekingu představila humanoidního robota, který připomíná člověka nejen rozměry, ale také chováním. Měří 177 cm a váží 52 kg. Společnost nově potvrzuje, že se může rovnat firmám, jako jsou Apple, Samsung, či dokonce Tesla, píše Fontech.

Společnost Xiaomi svého prvního humanoidního robota nazvala CyberOne. Přidává se tak k robotickému psovi Cyberdog, který se podobá známějšímu modelu od Boston Dynamics.

4. srpna 2022 6:00 Čas čtení 6:33 Každé desáté dítě v Česku se poškozuje. Sociální sítě tvoří mezi dospívajícími kult krásy Každé desáté dítě v Česku se poškozuje. Sociální sítě tvoří mezi dospívajícími kult krásy

Robot má 21 stupňů volného pohybu, tedy 21 pohyblivých částí, což mu umožňuje napodobovat lidské pohyby. Kromě toho má pokročilé ruce a nohy, kterými dokáže ovládat předměty. Vizuální vzhled podobný člověku však není všechno.

robot, xiaomi
Zdroj: Xiaomi

Xiaomi tvrdí, že robot dokáže „rozpoznávat lidské emoce“. Rozliší až 85 typů zvuků prostředí a 45 druhů lidských emocí. A co víc, když je člověk smutný, robot ho zkouší utěšovat.

„Výrazně jsme investovali do vývoje v několika oblastech, včetně softwaru, hardwaru a algoritmů,“ řekl Lei Jun, zakladatel, šéf představenstva a výkonný ředitel Xiaomi Group.

robot, xiaomi
Zdroj: Xiaomi

Ale vypadá to tak, že ani ve 21. století nedokážeme vytvořit takového robota, který by dokázal napodobit funkce lidských svalů. Není jednoduché vyvinout dostatečně výkonné motory, které by byly stále poměrně lehké a nenarušovaly by rovnováhu celého robota. Proto dokáže robot v ruce udržet pouze předměty o hmotnosti do 1,5 kg, což není moc praktické.

Domů
Sdílet
Diskuse