Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Jakub Paulík
13. srpna 2022 11:57
Čas čtení 0:46

Povodně v Soulu si vyžádaly 13 obětí. Město slíbilo přesunout nejchudší rodiny z podzemních bytů

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Povodně v Soulu si vyžádaly 13 obětí. Město slíbilo přesunout nejchudší rodiny z podzemních bytů
Zdroj: TASR/AP/Ahn Young-joon

Lepší bydlení než v podzemních bytech je pro mnohé obyvatele finančně nedostupné.

Vedení města Soul přislíbilo, že přesune nejchudší rodiny žijící v podzemních bytech do jiných prostor. Reaguje tak na vlnu ničivých povodní, které si vyžádaly už 13 obětí, píše BBC.

V Soulu se aktuálně podle South China Morning Post nachází nejméně 200 000 podzemních či polopodzemních obydlí. Ve středu vedení města Soul prohlásilo, že podzemní prostory budou v budoucnosti pro obytné účely zakázány.

Tato obydlí nazývaná jako banjiha jsme mohli vidět i v kritiky oceňovaném dramatu Parazit. Pro mnohé lidi z hlavního města jsou bohužel jediným možným bydlením, které si mohou dovolit. Banjihy tedy většinou využívají nejchudší vrstvy a mladí lidé, kteří ještě nemají úspory.

Průměrná cena bytů ve městě se podle BBC za posledních pět let více než zdvojnásobila. V lednu 2022 stál průměrný byt 1,26 miliardy wonů, a tedy v přepočtu přes 22 milionů korun. V přepočtu k příjmům jsou tak byty dostupnější dokonce i v New Yorku či Tokiu.

Dešťové přívaly v metropoli Jižní Koreje začaly už v pondělí, kdy pršelo přes 100 milimetrů za hodinu. Šlo o nejsilnější místní přívalový déšť za posledních 100 let. Některé části města byly zcela zaplaveny vodou a povodně odstavily od činnosti metro a částečně i hromadnou dopravu.

Zpět
Sdílet
Diskuse