Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
13. srpna 2022 15:21
Čas čtení 1:08

I nízká úroveň znečištění ovzduší může poškodit zdraví, tvrdí nová studie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
I nízká úroveň znečištění ovzduší může poškodit zdraví, tvrdí nová studie
Zdroj: Unsplash/Patrick Hendry/volně k užití

Přestože se úroveň znečištění může v některých oblastech snižovat, nepříznivé účinky na zdraví přetrvávají.

Nová studie se na zdravotní dopady způsobené znečištěním ovzduší podívala z jiného úhlu. Otázka zní, zda i nízké znečištění je stále zdraví škodlivé. Autoři studie si posvítili na jednu z nejméně znečištěných zemí Severní Ameriky – Kanadu.

Kanadská studie byla jednou ze tří financovaných americkým institutem Health Effects Institute. Další dvě zkoumaly více než 60 milionů lidí v USA a 27 milionů lidí v Evropě. Informuje o tom The Guarduan.

6. srpna 2022 6:00 Čas čtení 6:21 Srdeční problémy zabíjí více lidí než rakovina, může za to i životní styl. Kardiolog vysvětluje, na co si dávat největší pozor Srdeční problémy zabíjí více lidí než rakovina, může za to i životní styl. Kardiolog vysvětluje, na co si dávat největší pozor

Vědci pracovali se zdravotními záznamy více než sedmi milionů Kanaďanů z let 1981 až 2016, které byly zkombinovány s údaji o znečištění ovzduší. Navzdory relativně čistému vzduchu studie zjistila, že téměř 8 000 Kanaďanů každý rok předčasně umírá na znečištění venkovního ovzduší.

Dánsko ilustrační záběr továrna kodaň znečištění ovzduší klima skleníkové plyny
Zdroj: TASR/AP
Dýchání vysokých koncentrací znečištěného ovzduší poškozuje naše zdraví. Podle Světové zdravotnické organizace WHO nyní téměř každý dýchá nezdravé množství jemných částic a oxidu dusičitého, čímž ohrožuje své zdraví. Ohromujících 99 % světové populace překračuje mezinárodně schválené limity. Negativní dopady na zdraví jsou na mnohem nižších úrovních, než se dříve předpokládalo.


Škody způsobené znečištěním ovzduší byly pozorovány v koncentracích, které byly přibližně na polovině nejnovějších pokynů WHO a na pouhé čtvrtině cíle pro rok 2040 navrženého pro Anglii.

11. srpna 2022 17:30 Čas čtení 1:29 Velká Británie: Polovina lidí s příznaky rakoviny jde k lékaři až za půl roku Velká Británie: Polovina lidí s příznaky rakoviny jde k lékaři až za půl roku

Podle autorů studie neexistuje žádná spodní hranice, kterou by bylo možné definovat bezpečnou kvalitu ovzduší. „Tato zjištění naznačují, že by bylo možné získat důležité zdravotní přínosy z trvalého snižování znečištění ovzduší a přísnějších regulačních norem, a to i v zemích, jako jsou Kanada a Spojené království.

Vzhledem k tomu, že neidentifikujeme ,bezpečnou‘ úroveň znečištění ovzduší, bychom měli přehodnotit svůj přístup a zaměřit se na pokračující snižování rok co rok, spíše než jen stanovovat pevné standardy koncentrace, které se revidují pouze každých pět až deset let. Zdravotní dopady jsou příliš velké,“ uvádí vedoucí studie, profesor Michael Brauer z Univerzity Britské Kolumbie.  

Domů
Sdílet
Diskuse