Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. srpna 2022 13:17
Čas čtení 0:46
Tímea Krauszová

Ve Skotsku budou mít lidé od pondělí zdarma menstruační potřeby. Vložky a tampony budou dostupné ve veřejných budovách

Ve Skotsku budou mít lidé od pondělí zdarma menstruační potřeby. Vložky a tampony budou dostupné ve veřejných budovách
Zdroj: Unsplash/Natracare/volně k užití
ZDRAVÍ MENSTRUACE ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Zákon zajistí dostupnost menstruačních potřeb ve veřejných budovách.

Od pondělí 15. srpna se Skotsko stane první zemí na světě, která chrání právo na bezplatný přístup k menstruačním potřebám. Zákon, který schválili ještě v roce 2020, zajistí dostupnost menstruačních potřeb ve veřejných budovách. Už tehdy ho označovali za přelomový, skotský parlament ho schválil jednohlasně, připomíná portál DW.

Doporučeno
Menstruují i jiní lidé než ženy. Snuggs bourá tabu ve společnosti i v byznysu (Rozhovor) Menstruují i jiní lidé než ženy. Snuggs bourá tabu ve společnosti i v byznysu (Rozhovor) 12. srpna 2022 6:00

Boj s menstruační chudobou

Místní úřady a zřizovatelé škol mají od pondělí povinnost zajistit dostupné menstruační potřeby jako vložky a tampony pro každého, kdo je potřebuje. Lidé, kteří shánějí tyto potřeby, mohou použít mobilní aplikaci PickupMyPeriod, kterou podpořil skotský parlament. Díky ní najdou nejbližší místo k vyzvednutí.

Cesta za ukončením menstruační chudoby byla ve Skotsku zahájena již v roce 2017. Země od té doby investovala již 27 milionů liber do škály opatření, která zajistila menstruační potřeby nejdříve ve školách, nyní už i v dalších veřejných budovách. Kromě samotných potřeb investovali i do kampaně s cílem ukončit stigmatizaci menstruace i do vybudování vzdělávacích portálů s ověřenými informacemi.

Doporučeno
KOMENTÁŘ: Proč je sex během menstruace považován za tabu? Přinést ti může i nevídané potěšení KOMENTÁŘ: Proč je sex během menstruace považován za tabu? Přinést ti může i nevídané potěšení 15. prosince 2021 7:00

Podle návrhu zákona žije v chudobě skoro pětina obyvatel Skotska. Neschopnost dovolit si menstruační potřeby ubližuje ženám a transgender lidem na jejich fyzickém i psychickém zdraví. Skotsko tímto udalo nový trend, bezplatné menstruační potřeby ve školách schválil i Nový Zéland.

Domů
Sdílet
Diskuse