Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová TASR
14. srpna 2022 15:05
Čas čtení 0:53

J. K. Rowling vyhrožovali smrtí poté, co na Twitter napsala příspěvek o Rushdiem. Případ vyšetřuje policie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
J. K. Rowling vyhrožovali smrtí poté, co na Twitter napsala příspěvek o Rushdiem. Případ vyšetřuje policie
Zdroj: Taylor Hill/FilmMagic

„Neboj se, jsi na řadě,“ vyhrožoval zatím neznámý pachatel světoznámé autorce.

Skotská policie v neděli oznámila, že vyšetřuje online výhrůžku vůči autorce románů o čaroději Harrym Potterovi J. K. Rowling za to, že na Twitteru podpořila britského spisovatele Salmana Rushdieho.

Ten se stal obětí útoku v pátek během své přednášky v New Yorku. Rowling krátce po této zprávě napsala, že se „teď cítí velmi špatně“. Jeden z uživatelů jí na to odepsal: „Neboj se, budeš další.“

Útok na spisovatelku

Rowling sdílela screenshot s výhrůžnou reakcí a administrátory Twitteru požádala o pomoc. „Máte svá pravidla, že? Například toto: Násilí: Nesmíte vyhrožovat násilím jednotlivci ani skupině lidí.“ Zmíněný příspěvek již není dostupný, případem se však zabývá policie.

Podezřelý účet na Twitteru si uživatel založil údajně v Pákistánu a zveřejnil na něm i příspěvky vychvalující Rushdieho útočníka. Ten v pátek během Rushdieho přednášky vyběhl na pódium a bodl spisovatele do krku a do trupu. Útočník o sobě prohlásil, že je nevinný, vyšetřovatelé zjistili, že sympatizuje s islámským extremismem.

14. srpna 2022 9:48 Čas čtení 0:59 Salman Rushdie byl odpojen od umělé plicní ventilace a je schopen mluvit Salman Rushdie byl odpojen od umělé plicní ventilace a je schopen mluvit

Rushdie se stal na celém světě známým svým čtvrtým románem Satanské verše, vydaným v roce 1988. Román vyvolal zejména v muslimských zemích vlnu protestů. Tehdejší íránský duchovní vůdce ajatolláh Chomejní vydal v roce 1989 náboženský dekret, fatvu, kvůli znevažování islámu, kterého se údajně Rushdie v románu dopustil. Podle fatvy má každý muslim povinnost Rushdieho zabít.

Zpět
Sdílet
Diskuse