Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2022 9:27
Čas čtení 1:25
Ilona Hobzová

Ukrajinské herečky jako hrdinky mytické války. Pražské divadlo uvede v září hru Trójanky

Ukrajinské herečky jako hrdinky mytické války. Pražské divadlo uvede v září hru Trójanky
Zdroj: Michaela Škvrňáková
NEWS UMĚNÍ VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

„Rozhodli jsme se pro Eurípidovy Trójanky, protože nám nabízí jasné paralely se současnou situací na Ukrajině i v České republice,“ řekl k inscenaci režisér Jakub Čermák.

Pražské divadlo Venuše ve Švehlovce uvede aktualizovanou podobu Eurípidovy hry
Trójanky. Režie se ujal oceňovaný režisér Jakub Čermák. Premiéra proběhne 10. září pod značkou renomovaného alternativního souboru Depresivní děti touží po penězích. V následujících třech večerech proběhnou reprízy. Do hrdinek Trojské války se převtělí ukrajinské herečky, které nalezly v České republice svůj dočasný domov.

Trójanky v osidlech války na Ukrajině

Ukrajinské herečky musely kvůli válce na Ukrajině opustit svou vlast, u divadelního herectví ale zůstaly. Vzal si je pod křídla soubor Depresivní děti touží po penězích. Ve hře Trójanky se ukrajinské umělkyně chopí rolí hrdinek proslulé mytické války. Na jevišti se tak objeví věštkyně Kassandra, královna Tróji Hekuba, k oběti na Achillově hrobě určená dcerka Polyxena, ale také třeba lstivý Odysseus. I mužské role ztvární ženy. 

Venuše ve Švehlovce, divadlo
Zdroj: Michaela Škvrňáková

Herečky ze všech koutů Ukrajiny

„Postavy trojských žen bez mužů jsou představovány ukrajinskými herečkami bez mužů,
neboť se ukázalo, že mají pro ztvárnění Trójanek mimořádný dar,“ uvedl režisér inscenace a iniciátor projektu Jakub Čermák. „Rozhodli jsme se pro Eurípidovy Trójanky, protože nám nabízí jasné paralely se současnou situací na Ukrajině i v České republice. Klasický text se věnuje osudům obyvatelek Tróji, které po skončení války ztratily své manžely i svůj domov. Trójanky jsou do značné míry hra extrémní, stejně jako situace, kterou zažíváme,“ doplnil.

Jedenáct hereček pochází ze všech koutů Ukrajiny – z Luhansku, Kyjeva, Doněcku a Chersonu. „Doma jsem před dvěma lety hrála ve filmu Deportace 44-46 a tenkrát mě vůbec nenapadlo, že sama pocítím válku, prudkou nenávist a také nikdy nezahojené rány na duši,“ řekla Daria Noviková, která se kvůli zkoušení přestěhovala z Budapešti do Prahy.

divadlo, Venuše ve Švehlovce
Zdroj: Michaela Škvrňáková

Pro omezený počet repríz se tvůrci rozhodli kvůli nestabilní válečné situaci. V Praze se tak bude hrát jen čtyřikrát, během podzimu se ale bude hrát i mimo hlavní město, konkrétně v olomouckém Muzeu umění a plzeňském centru pro kulturní a sociální projekty Johan. Další reprízy jsou plánovány v německé Saské Kamenici nebo v Mladé Boleslavi.

Anketa:
Fandíš alternativnímu divadlu?
Miluju všechnu živou kulturu.
Občas někam zajdu.
Mám raději klasické inscenace.
Divadlo není pro mě.
Miluju všechnu živou kulturu.
47 %
Občas někam zajdu.
0 %
Mám raději klasické inscenace.
21 %
Divadlo není pro mě.
32 %
Moderní zpracování klasické tragédie Trójanky a Hekaba v režii Jakuba Čermáka s
ukrajinskými umělkyněmi, které v Česku našly dočasný azyl, se nesoustředí na současný vojenský konflikt, ale na oběti války obecně. Představení se hraje 10.–13. září, a to v ukrajinštině s českými titulky.
Domů
Sdílet
Diskuse