Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
15. srpna 2022 14:30
Čas čtení 1:05

Falešní exekutoři lákají na podvodný web, nutí Čechy uhradit neexistující dluh

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Falešní exekutoři lákají na podvodný web, nutí Čechy uhradit neexistující dluh
Zdroj: istockphoto.com/Damir Khabirov

Exekutorská komora už vše oznámila příslušným orgánům.

Exekutorská komora České republiky v pondělí varovala před podvodnými SMS zprávami a webovými stránkami. Ty věrohodně napodobují oficiální portál komory, ukazují lidem smyšlené exekuce a vyzývají je k úhradě dluhů, které ve skutečnosti nemají. Mluvčí Exekutorské komory Eva Rajlichová pro ČTK uvedla, že úřad se již obrátil na odpovědné orgány.

Falešný web 

„Lidé dostanou SMS zprávy informující o smyšlené exekuci s tím, že si můžou dluh vyhledat na podvodné stránce ekcr.org/search,“ řekla Rajlichová. Falešný web je následně vyzve k vyplnění osobních údajů a ukáže jim informace o smyšleném dluhu a exekuci. „Jde o podvodnou stránku zjevně vytvořenou za účelem vylákání finančních prostředků z důvěřivých návštěvníků,“ doplnila.

Exekutorská komora upozornila veřejnost, že její skutečný web používá českou doménu. Varovala, že pokud někomu přijde podobná SMS vyzývající k vyplnění osobních údajů, nemá na ni v žádném případě klikat a vyplňovat osobní údaje. 

Policisté v poslední době varují před čím dál častějšími podvody, ke kterým na internetu dochází. Stále populárnější je tzv. vishing nebo spoofing, jehož motivem je získat tvá osobní data nebo finanční prostředky. Rady, jak jednat, pokud se v podobné situaci ocitneš, jsme pro tebe sepsali v článku o tomto fenoménu.

Není to poprvé, kdy ke zneužití webových stránek Exekutorské komory došlo. V roce 2019 se podvodníci s podobnými výzvami k úhradě neexistujících dluhů obraceli na lidi nejen formou SMS, ale také prostřednictvím e-mailů i telefonních hovorů. 

Domů
Sdílet
Diskuse