Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. srpna 2022 11:30
Čas čtení 5:10
Tereza Šnajdrová

Komunální volby Brno 2022: Takto chtějí politické strany řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení

Komunální volby Brno 2022: Takto chtějí politické strany řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení
Zdroj: Pixabay/LNLNLN/volně k užití
POLITIKA KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 V BRNĚ
Uložit Uložené

Brněnských lídrů a lídryní do komunálních voleb jsme se zeptali, jak chtějí řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení.

REFRESHER ti přináší předvolební speciál, ve kterém vyzpovídá pražské i brněnské lídry a lídryně do komunálních voleb. Ptá se jich na nejrůznější palčivá témata ze společenských, ekonomických, ale i veskrze politických oblastí. 

První díl je věnován rostoucím cenám bytů a nedostupnému bydlení.

Komunální volby se uskuteční již 23. a 24. září 2022, ale ty ses ještě nerozhodl, komu dáš svůj hlas? Proto jsme si pro tebe připravili sérii článků, v nichž ti představíme názory politických stran a hnutí na určitá témata a právě jejich odpovědi by ti mohly pomoci s rozhodnutím. Tentokrát jsme se lídrů a lídryní ptali, jak budou řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení.

Doporučeno
Lidé z duhového průvodu Prague Pride: Na ulici se bojím vzít přítelkyni za ruku. Budu bojovat za práva jakékoli menšiny Lidé z duhového průvodu Prague Pride: Na ulici se bojím vzít přítelkyni za ruku. Budu bojovat za práva jakékoli menšiny 14. srpna 2022 12:55
Všem lídrům a lídryním byla zaslána otázka:
Jak chcete v Brně řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení?

Piráti (Marek Lahoda): Podpoříme výstavbu nových bytů

Z bydlení v Brně se stává luxus pouze pro pár vyvolených, protože jeho cena raketově stoupá. Příčin je mnoho, ale tou hlavní je nedostatečná nabídka bydlení na trhu a v poslední době také rychlý růst cen za energie a velká inflace. Není výjimkou, že mladá rodina s dětmi dá za bydlení i více než polovinu svého příjmu.

Z úrovně vedení města proto podpoříme výstavbu nových bytů. Vlastní výstavbou navýšíme městský bytový fond. Prostřednictvím družstevního bydlení umožníme lidem bydlet v novém levně. A v neposlední řadě podpoříme kontrolovanou a citlivou výstavbu soukromým sektorem, při které zároveň vznikne občanská vybavenost. Vzhledem ke stárnutí populace je také důležité, aby všechny nové byty už byly stavěny v bezbariérovém standardu.

Dalším cílem naší bytové politiky je zavedení skutečně rovného a transparentního systému přidělování městských bytů. Nedovolíme, aby se městské byty dostaly do rukou lidem, kteří tuto podporu od města nepotřebují (například už mají jiné vlastní bydlení). Nepodpoříme privatizace městských bytů.

BRNO+ (Robert Kotzian): Městské družstevní bydlení otevřeme co nejširšímu okruhu zájemců

Ceny bydlení jsou extrémní. Na jedné straně chceme co nejvíce podporovat městské družstevní bydlení, které je cestou k vlastnickému bydlení v těžké době. Městské družstevní bydlení chceme otevřít co nejširšímu okruhu zájemců. Druhým základním nástrojem je významné rozšíření příležitostí pro bydlení rodinného typu, tj. převážně v rodinných domech, v územním plánu. Právě tento druh bydlení lidé nejčastěji z ekonomických důvodů hledají za hranicemi města. Přitom rodinné domy jen minimálně zatěžují bydlení stávajících Brňanů. Dnes je nabídka v územním plánu pro tento typ bydlení velmi slabá, což významně přispívá k jeho nepřiměřeně vysokým cenám.

Koalice ODS a TOP 09 (Markéta Vaňková): Odblokujeme městské nemovitosti, které čekají na opravu

Máme připravených a nastartovaných několik souběžných projektů. Rozjedeme družstevní bydlení s podporou města. Už v tuto chvíli se zakládají družstva a je schváleno 6 lokalit pro celkem 1 600 bytů.

Doporučeno
Reportáž z volebních štábů. Piráti vtipkují, ANO se schovává a SPOLU slaví Reportáž z volebních štábů. Piráti vtipkují, ANO se schovává a SPOLU slaví 24. září 2022 22:00

Bude pokračovat spolupráce s investory, díky níž už byly během posledních dvou let vytvořeny podmínky pro stavbu 3 397 nových bytů. Investoři se na základě smluv o spolupráci také zavazují k příspěvku do fondu sloužícího k financování související infrastruktury a občanské vybavenosti – celková sjednaná částka je v tuto chvíli 286 122 056 korun.

Dokončíme nový územní plán města, což umožní využití chátrajících brownfieldů pro výstavbu. Budeme pokračovat s realizací protipovodňových opatření, uvolníme tak rozsáhlá území, která jsou záplavová a nemůže se v nich nyní stavět. Odblokujeme městské nemovitosti, které čekají na opravu, bude-li to smysluplné, opravíme je sami, nebo najdeme alternativní řešení, jako je například směna s developerem za nové byty. Nabídneme lidem také ve větší míře možnost opravit si neobyvatelné obecní byty vlastním nákladem.

Chceme též využít možnosti, kterou dává statutárním městům, tedy i Brnu, nový stavební zákon. Ten totiž umožní, abychom měli od 1. července 2023 vlastní speciální stavební předpisy, díky nimž se dá zjednodušit a zrychlit povolování staveb a rekonstrukcí.

Koalice KDU-ČSL a STAN (Petr Hladík): Velkou příležitostí by mohly být startovací byty

Rostoucí ceny bydlení jsou opravdu velkým problémem, který se může ještě více projevit v budoucnu. Už nyní se ale řada mladých lidí, kteří se v Brně narodili, stěhují za Brno, protože si jednoduše v Brně nemohou pořídit vlastní bydlení.

Doporučeno
Volby 2022: Hnutí ANO bodovalo ve velkých městech, v Praze vyhrála koalice SPOLU Volby 2022: Hnutí ANO bodovalo ve velkých městech, v Praze vyhrála koalice SPOLU 24. září 2022 19:00

První podmínkou, aby se tato situace zlepšila, je přijetí nového územního plánu. Mrzí mě, že někteří členové vedení teď před volbami otočili, a nakonec přijetí nového územního plánu nepodpořili, ačkoliv ho po celou dobu jeho příprav podporovali. Odložila se tím nová výstavba téměř 2000 dostupných bytů na městských pozemcích. Druhou záležitostí je družstevní bydlení a další výhodné formy bydlení pro mladé. Před čtyřmi lety jsme připravili družstevní bydlení, které se však začíná bohužel rozjíždět až teď. Družstevní bydlení nabízí možnost mladým lidem získat byt do svého vlastnictví.

Velkou příležitostí, jak si našetřit základní vklad na hypotéku, jsou pak startovací byty, kterých je v Brně téměř 150. Mladí lidé zde mohou strávit 3–5 let za symbolický nájem, který jim pomůže našetřit si finance do budoucna. Zavedli jsme také zásady spolupráce s investory, aby město mohlo více ovlivnit i soukromou výstavbu. Je důležité ve spolupráci s investory zajistit, aby vznikaly byty, které si lidé budou moci za rozumných podmínek pronajímat. Pro zajištění dostupného bydlení je důležité, aby město udrželo patnáctiprocentní podíl ze všech bytů ve vlastnictví města. Chceme také vybudovat novou městskou čtvrť, která by výrazně mohla zlepšit dostupnost bydlení.

Koalice Žít Brno a Strana zelených (Jana Drápalová): Opravíme neobsazené městské byty

Ceny nemovitostí v Brně žene nahoru velký zájem o bydlení v Brně a jeho nedostatečná nabídka. Nejrychlejší a nejlevnější způsob, jak získat stovky městských bytů, je opravit ty, které nejsou obsazeny nájemníky z důvodu špatného stavu.

Budeme podporovat také výstavbu družstevních bytů včetně projektů malých bytových družstev i různé alternativy přeměn nebytových budov na byty pro mladé. Podpoříme rychlejší výstavbu bytů v prolukách a brownfieldech. Byty musí být energeticky úsporné, protože náklady na energie budou další překážkou dostupnosti bydlení pro mladé.

SPD (Tomáš Skřička): Zastropujeme nájemné v městských bytech

Budeme podporovat výstavbu městských a družstevních bytů. Zastavíme privatizaci městského bytového fondu. Nebudeme zvyšovat daň z nemovitosti. Zastropujeme nájemné v městských bytech.

ČSSD (Jiří Oliva): Mým vzorem je Vídeň, realizuji projekt družstevního dostupného bydlení

Už je řešíme. Jsem dva a půl roku náměstkem primátorky pro bydlení a realizuji městský projekt dostupného družstevního bydlení –⁠ kdy výstavbu budou realizovat družstva bez zisku za nákladové ceny –⁠, který je jedním z hlavních nástrojů mé snahy o zásadní zlepšení dostupnosti bydlení v Brně. Město připravuje šest lokalit pro více než tisíc šest set družstevních bytů, přičemž v pěti lokalitách již probíhají projekční práce (Kamenný vrch 320 bytů, Francouzská 90 bytů, V Aleji 33 bytů, Přízřenice 323 bytů, Rumiště 220 bytů). Šestou lokalitou jsou Černovice Na Kaménkách pro 600 družstevních bytů. Nyní až do 15. září 2022 probíhá přihlašování nových zájemců a kdo by se chtěl dozvědět podrobnosti, tak je najde na našem novém webu o městském bydlení.

Doporučeno
Toto jsou priority brněnských lídrů a lídryň do komunálních voleb Toto jsou priority brněnských lídrů a lídryň do komunálních voleb 22. září 2022 16:00

Druhý, zásadní pilíř boje o větší dostupnost bydlení je výstavba městských nájemních bytů. Za poslední dva roky zkolaudovalo Brno více než 250 městských bytů, z nichž je většina určena jako zvýhodněné nájemní bydlení pro mladé rodiny, dále seniory, samoživitelky, hendikepované a sociálně slabé (Dukelská 9 bytů, Mostecká 20 bytů, Vojtova 116 bytů, Valchařská 15 bytů, Podnásepní 23 bytů, Cejl 36 bytů, Křenová 7 bytů, Plynárenská 15 bytů, Pod Nemocnicí 16 bytů, Vlhká 17 bytů). Další stovky městských bytů jsou ve výstavbě nebo v projektové přípravě (Bedřichovická, Vranovská, Křenová, Bratislavská, V Aleji, Vejrostova atd.). Nájemce startovacích a samoživitelských bytů pravidelně transparentně z uchazečů losujeme, kdy se losování přenáší online na FB a každý se ho i může osobně zúčastnit. 

Úsilí o dostupné bydlení není jednorázová akce, ale musí to být desetiletí trvající kontinuální práce. Můj vzor je Vídeň, kde vládne sociální demokracie už přes 70 let a celou tu dobu tam budují městské a družstevní dostupné bydlení a dnes tam absolutně není žádný problém s nedostupností bydlení a opakovaně vítězí v soutěži o nejlepší město pro život na světě. To chci i v Brně.

REFRESHER zkontaktoval také brněnského lídra hnutí ANO Reného Černého. Ten však na zaslané otázky ani po několika urgencích nereagoval.

Domů
Sdílet
Diskuse