Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
15. srpna 2022 20:16
Čas čtení 3:20

Žádostí o příspěvek 5000 korun na dítě rychle přibývá. Lidé si požádali o peníze už pro více než 100 tisíc dětí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Žádostí o příspěvek 5000 korun na dítě rychle přibývá. Lidé si požádali o peníze už pro více než 100 tisíc dětí
Zdroj: Pixabay/smpratt90/volně k užití

Zájem o jednorázový finanční příspěvek od vlády je obrovský.

Úřady přijaly k dnešnímu odpoledni přes 70 tisíc žádostí o jednorázový příspěvek 5000 korun pro více než 100 tisíc dětí. ČTK to řekla mluvčí ministerstva práce Eva Davidová. Podávání žádostí provázely potíže, jelikož aplikace měla výpadky. Přihlášení přes elektronickou identitu trvalo kvůli náporu déle, kapacita systému nestačila.

15. srpna 2022 8:08 Čas čtení 1:12 Příspěvek 5 tisíc na dítě: Ministerstvo dnes spustilo online formulář pro žádosti Příspěvek 5 tisíc na dítě: Ministerstvo dnes spustilo online formulář pro žádosti

Fronty se tvořily i v některých Czech Pointech, kde lidé mohou o dávku žádat osobně. Velký zájem očekává vedení ministerstva i v dalších dnech. Resorty práce a vnitra se dohodly podle mluvčí na postupu a počet žadatelů v jednom okamžiku se bude regulovat.

Jednorázovým příspěvkem 5000 korun chce vláda zmírnit dopady zdražování na rodiny. O tom, kdo má nárok příspěvek získat, jsme tě informovali zde. O příspěvek nemusí žádat děti, které jsou k 1. 8. 2022 mladší 18 let a v červnu letošního roku měly nárok na přídavek na dítě. Těm bude příspěvek vyplacen automaticky nejpozději s přídavkem na dítě. 

„K dnešnímu odpoledni jsme přijali žádosti o příspěvek pro víc než 100 tisíc dětí, žádostí bylo víc než 70 tisíc. Naprosto převažují on-line žádosti. Žádostí přes Czech Pointy bylo do 10 tisíc,“ uvedla Davidová. Ministerstvo zprovoznilo webovou aplikaci pro podávání žádostí zkušebně o víkendu, kdy dorazilo přes 20 tisíc žádostí. V ostrém provozu je systém ode dneška.

On-line formulář je možné vyplnit jen s elektronickou identitou, tedy třeba s tou bankovní. Právě ověřování identity působilo potíže, kapacita nestačila. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dopoledne v České televizi řekl, že za zpomalováním přijímání žádostí jsou problémy v komunikaci mezi servery, na ověření se čeká několik minut a problém nevznikl na straně jeho úřadu.

Jenda

Mluvčí upřesnila, že o řešení jednaly resorty práce a vnitra a dohodly se na postupu. „Začali jsme regulovat počet žádostí,“ dodala Davidová. Některým žadatelům se tak ukáže oznámení, že není možné hned pokračovat. Kapacita se bude postupně navyšovat. V dalších dnech by přihlášení mělo trvat vteřinu či dvě a vyplnění formuláře do 15 minut. Pokud máš zájem požádat on-line, můžeš tak učinit tady. Kliknutím se dostaneš do nově spuštěného systému Jenda, o kterém jsme tě informovali minulý týden.

29. března 2024 9:00 Čas čtení 3:41 „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic „Viděl jsem, jak převáží bedny plné jantaru.“ Legendární jantarová komnata se možná nachází u českých hranic

Řada údajů je v on-line žádosti už vypsaná. Lidé pak musí zadat případně adresu skutečného pobytu. Vyberou způsob doručení peněz a komunikace s úřadem. Doplní jména, rodná čísla dětí a údaje o partnerovi, případně zaškrtnou, že jsou samoživitelé. Na závěr potvrdí čestná prohlášení o příjmu a členech domácnosti. V Czech Pointu by k podání žádosti měl stačit občanský průkaz a rodná čísla dětí. Pěstouni či jiní pečující by měli dodat doklady, které potvrzují vztah k dítěti. Je to třeba rozhodnutí o svěření do péče. 

Podle Jurečky se úřady budou snažit vyřídit žádosti a posílat peníze co nejdříve. Náměstek pro informační technologie Karel Trpkoš novinářům minulý týden řekl, že příspěvek se začne vyplácet nejdřív na konci měsíce. Podle zákona by lidé měli dávku dostat nejpozději do konce následujícího měsíce po schválení žádosti. „Není třeba spěchat, i když požádáte na konci tohoto týdne, peníze vám přijdou do začátku školního roku,“ sdělilo žadatelům ministerstvo. Velký zájem se očekává i v dalších dnech, řekla mluvčí.

Opozice považuje potíže systému za průšvih

Poslanec a stínový ministr práce hnutí ANO Aleš Juchelka označil potíže systému za průšvih. Podle šéfky sněmovního klubu ANO Aleny Schillerové pomoc přichází pozdě a vláda není schopná systém nastavit. Podle poradce vicepremiéra pro digitalizaci Michala Bláhy směřovala ráno na systém elektronické identity občana stokrát větší zátěž, než na jakou je postavený. Bláha uvedl, že Schillerová jako exministryně financí přechod na výkonnější verzi blokovala a peníze uvolnila až loni na podzim.

26. března 2024 11:00 Čas čtení 6:20 REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

Nárok na 5000 korun má dítě s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku. Rodiče musí s dítětem žít a hradit náklady. Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v Česku dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ho mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích. Do milionového příjmu se započítává výdělek ze zaměstnání a podnikání, výživné, výsluhy, náhrady mzdy či platu, odměny, pojistné plnění, dávky, důchody, nájmy či ostatní příjmy, které se v Česku daní. Zohledňovat se nebudou případné výhry.

Podle Jurečky úřady zkontrolují údaje o příjmech z dat sociální správy o odvodech a finančních úřadů o daních. Při uvedení nepravdivých údajů hrozí lidem postih, řekl Jurečka. Podle údajů ministerstva má na dávku nárok 1,1 milionu domácností. Dostat by ji mohlo asi 1,6 milionu dětí. Z nich asi 240 tisíc pobírá dětské přídavky. Výdaje by měly činit asi 7,8 miliardy korun.

Někteří experti na sociální problematiku příspěvek kritizují. Podle nich je příliš plošný. Poukazují také na to, že jednorázová podpora rodinám v potížích příliš nepomůže. Doporučovali navýšení dětských přídavků a příspěvků na bydlení. Někteří kritici mluví také o uplácení voličů před podzimními volbami. To Jurečka odmítá. Podle něj nejde o plošnou pomoc i pro lidi s vyšším příjmem, ale pro pomoc rodičům s příjmem do průměrné mzdy.

Zpět
Sdílet
Diskuse