Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
16. srpna 2022 12:57
Čas čtení 1:09

Narcisté častěji věří konspiračním teoriím, ukazuje nová studie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Narcisté častěji věří konspiračním teoriím, ukazuje nová studie
Zdroj: Shutterstock/Aunt Spray

Polská akademie věd připravila ve spolupráci s univerzitami v Kentu a Cambridgi studii, která se zaobírá tím, proč narcisté častěji věří konspiračním teoriím. Důvodem je prý jejich paranoia, potřeba dominance, touha po jedinečnosti, ale i lehkověrnost.

Vědci z Polské akademie věd se spojili s kolegy z univerzit v Kentu a Cambridgi a vypracovali zajímavý průzkum, který ukazuje, proč narcisté věří konspiračním teoriím více než ostatní lidé. Důvodem je jejich paranoia, lehkověrnost a potřeba dominance a jedinečnosti, informují Psychology Today a ScienceDirect.

16. srpna 2022 11:00 Čas čtení 4:48 Komunální volby Praha 2022: Takto chtějí politické strany řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení Komunální volby Praha 2022: Takto chtějí politické strany řešit rostoucí ceny bytů a nedostupné bydlení

Vědci zjistili, že víra v konspirační teorie může souviset s osobními rysy. Narcisté, stejně jako lidé se sklony k psychopatii či machiavellismu, věří konspiračním teoriím v porovnání s průměrným člověkem mnohem častěji. Narcisté totiž často předpokládají, že po nich ostatní „jdou“, což je vede k přesvědčení, že se proti společnosti někdo spikl a život je v ohrožení. 

Udělej si test a zjisti, zda nejsi narcista.

Dalšími důvody, proč narcisté více věří konspiračním teoriím, by pak mohla být i potřeba kontroly a dominance. Pro lidi, kteří mají silnou potřebu kontroly a dominance, je obviňování a očerňování druhých snazší než přijetí porážky. Dalším faktorem je lehkověrnost (nekritické přijímání informací), která je pro narcisty také typická. 

Poslední příčinou by pak podle vědců mohla být potřeba jedinečnosti. Narcisté touží po tom prohlédnout lži a odhalit neuvěřitelnou pravdu. Cítí se pak výjimečně a jsou pyšní, že jsou ti jediní, kteří mají pravdu. 

Anketa:
Jaký tvar má podle tebe zeměkoule?
Samozřejmě, že je placatá.
Podle mě je kulatá.
Samozřejmě, že je placatá.
14 %
Podle mě je kulatá.
86 %

Proč jsou konspirační teorie tak úspěšné?

Konspirační teorie jsou často založeny na myšlence, že se nic neděje náhodou. Pokud by tedy určitá skupina mohla z výsledku nějaké události těžit, konspirační teorie předestírá scénář, kdy tato skupina určitě musela tajně plánovat uskutečnění této události. Síla konspiračních teorií je také v tom, že se prolínají a řetězí. Pokud například člověk začne věřit tomu, že někdo ovládá průběh pandemie koronaviru, je pak pro něj později snadnější uvěřit třeba i tomu, že stejný člověk nebo skupina stáli například i za zavražděním prezidenta Kennedyho. Více jsme o konspirační mentalitě psali i v tomto článku.

Domů
Sdílet
Diskuse