Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
17. srpna 2022 13:33
Čas čtení 0:55

Vedra ve čtvrtek budou úmorná. Meteorologové rozšířili výstrahu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vedra ve čtvrtek budou úmorná. Meteorologové rozšířili výstrahu
Zdroj: Pixabay/na voľné použitie

Meteorologové varují před požáry i vysokými teplotami.

Meteorologové rozšířili svou výstrahu před vedry. Velmi vysoké teploty čekají celou Českou republiku. Podle současné předpovědi bude platit i během zítřka a pátku. Právě odpoledne čekají meteorologové vyšší stupeň nebezpečí na některých místech Česka. Český hydrometeorologický ústav o tom informuje na svých stránkách.

20. června 2023 13:00 Čas čtení 5:47 Horko a zvířata: Jak se ve vedrech postarat o domácího mazlíčka Horko a zvířata: Jak se ve vedrech postarat o domácího mazlíčka

Vysoké a velmi vysoké teploty budou v Česku i v následujících dnech. Výstraha před nimi platí ode dneška do pátku. Během zítřejších odpoledních a večerních hodin by měly podle meteorologů přijít opravdu vysoké teploty. Teploměry mohou naměřit až 35 °C. Výstraha platí pro Prahu a část Středočeského, Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského, Ústeckého a Libereckého kraje.

ČHMÚ
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Meteorologové varují především před velkou zátěží na lidský organismus. Lidem bude hrozit přehřátí a dehydratace. Zároveň hrozí nebezpečí vybočení a lomů kolejnic v důsledku jejich roztažení.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ píší meteorologové.

ČHMÚ
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Kromě zmíněné výstrahy před vysokými a velmi vysokými teplotami je stále v platnosti výstraha před požáry na většině území Česka. Meteorologové radí nerozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Je třeba se také řídit místními vyhláškami a dbát na úsporné hospodaření s vodou.

17. srpna 2022 12:09 Čas čtení 0:55 Jablonec nad Nisou: Sluneční lázně lehly popelem. U přehrady stály od roku 1927 Jablonec nad Nisou: Sluneční lázně lehly popelem. U přehrady stály od roku 1927
Domů
Sdílet
Diskuse