Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. srpna 2022 11:00
Čas čtení 3:55
Tereza Šnajdrová

Tyto české obchodní řetězce a fastfoody se nezavázaly k lepší péči o kuřata. V jejich regálech stále najdeš zubožená rychlokuřata

Tyto české obchodní řetězce a fastfoody se nezavázaly k lepší péči o kuřata. V jejich regálech stále najdeš zubožená rychlokuřata
Zdroj: OBRAZ – Obránci zvířat
REFRESHER ZPRÁVY Z DOMOVA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Oslovili jsme 12 českých obchodních řetězců a fast foodů a zeptali jsme se jich, zda ze svého sortimentu plánují vyřadit tzv. rychlokuřata a proč se nezavázaly ke zlepšení životních podmínek kuřat podle požadavků European Chicken Commitment (ECC).

Nezisková organizace OBRAZ – Obránci zvířat zveřejnila jen před pár týdny znepokojující záběry ze standardních chovů kuřat v Česku, na nichž jde jasně vidět, jak kuřata trpí a umírají v nedůstojných podmínkách. Ochránci zvířat spolu s videem spustili kampaň Rychlokuřata, která mimo jiné klade důraz na to, aby obchodní řetězce přestaly nabízet ona nebohá kuřata svým zákazníkům, čemuž jsme se věnovali i my v Refresheru.

Oslovili jsme 12 českých obchodních řetězců a fast foodů a zeptali jsme se jich, zda ze svého sortimentu plánují vyřadit tzv. rychlokuřata a proč se nezavázaly ke zlepšení životních podmínek kuřat podle požadavků European Chicken Commitment (ECC).

Doporučeno
Lámou se jim nohy, umírají hladem a žízní. Záběry ukazují, jak se v Česku chovají kuřata na maso Lámou se jim nohy, umírají hladem a žízní. Záběry ukazují, jak se v Česku chovají kuřata na maso 25. července 2022 17:00

Z obyčejných kuřat se během 5 týdnů stanou dvoukilová monstra se zlomenými kostmi a selhávajícími orgány 

Nezisková organizace OBRAZ – Obránci zvířat zveřejnila koncem července záběry standardních chovů kuřat v Česku. Na znepokojujících snímcích jsi mohl vidět tzv. rychlokuřata, která jsou vyšlechtěna takovým způsobem, aby s vynaložením minimálních nákladů dorostla co nejrychleji do co největších objemů svalstva. Takových kuřat se u nás podle organizace ročně odchová asi 140 milionů, a je tak více než pravděpodobné, že znetvořená kuřata, která celý život trpí, končí i na tvém talíři.


Ke kuřatům se ve velkochovech chovají jako ke strojům na maso, pumpují do nich krmivo, které urychluje jejich růst, a nikdo nehledí na to, s jakým stresem, utrpením a nemocemi zvířata bojují. Rychlokuřata se hroutí pod váhou svých těžkých těl, lámou se jim kosti, selhávají jim orgány a často dochází i k převážení zvířete, které nemá sílu zvednout své těžké tělo a umře hlady nebo žízní. Rychlokuřata jsou navíc v obřích halách obklopena špínou, vlhkem a podestýlkou plnou výkalů, což vede k popálení jejich nohou a bříšek.
 
„Šlechtění udělalo z kuřat naprosté mrzáky. Z malého roztomilého kuřátka se kvůli přešlechtění stane během pěti týdnů více než dvoukilové monstrum, které sotva unese vlastní tělo. Pod náporem svalstva se jim lámou nohy a mnohdy pak nezvládnou ani dojít k potravě a umírají hladem nebo žízní. Jde o systémové týrání zvířat, před kterým už nemůžeme zavírat oči,“ komentuje chov kuřat v Česku vedoucí kampaně Rychlokuřata Radim Trojan z OBRAZu.

Musíme vyvíjet tlak na obchodní řetězce

Organizace OBRAZ proto vyrazila do boje proti českým obchodním řetězcům, které rychlokuřata stále nabízí svým zákazníkům, a vyzvala je, aby se připojily k tzv. European Chicken Commitment, jenž stanovuje vyšší standardy pro chov kuřat.

Hlavní požadavky ECC:
> Výměna rychle rostoucích kuřat za plemeno, které roste pomaleji, a jeho tělo má tak čas se správně vyvinout.
> Snížení hustoty osazení, aby se kuřata nemačkala jedno na druhém jako doposud.
> Lepší osvětlení, které poskytne kuřatům pravidelný režim dne a noci, a nikoliv pouze nepřetržité šero.
> Obohacení prostředí chovu o klovací substráty a bidla, což pomůže k větší aktivitě a správnému vývoji kuřat.
> Zákaz používání klecí a patrových systémů.
> Užívání postupů, které zajistí bezbolestnou porážku.

European Chicken Commitment přijalo už mnoho evropských firem, například ty, které sídlí ve Francii, Německu, Polsku, Norsku, Nizozemsku, Belgii a Španělsku. České firmy tento problém bohužel zatím odmítají řešit a k ECC se zavázala jen špetka z nich.

Snímky z farem v Blšanech u Loun, Dubějovicích a Lánech.
Snímky z farem v Blšanech u Loun, Dubějovicích a Lánech. Zdroj: OBRAZ – Obránci zvířat


„Ve Francii, Německu nebo třeba i Polsku přestávají supermarkety podporovat utrpení rychlokuřat a zavazují se k vyššímu standardu. Je na čase, aby tento krok následovali i zdejší obchodníci. Jsou to právě řetězce, které mají sílu ukončit toto obludné týrání zvířat tím, že začnou nový standard vyžadovat od svých dodavatelů. Vždyť právě závazek řetězců před čtyřmi roky vytvořil podmínky pro ukončení klecových chovů slepic. Teď je třeba znovu konat,“ dodal Trojan.
 
První obchodní řetězec, který přijal závazek prodávat pouze kuřata chovaná ve vyšších standardech, je KONZUM Ústí nad Orlicí. Společnosti Frosta a Marks & Spencer se zavázaly, že veškeré kuřecí maso, které budou nabízet svým zákazníkům, bude do roku 2026 pouze z chovů splňujících standardy ECC. Poslední společností je IKEA, která bude návštěvníkům svých restaurací nabízet maso splňující požadavky ECC.

Refresher oslovil 12 českých obchodních řetězců a fast foodů. Přímou odpověď nedostal od nikoho

Refresher proto oslovil 12 českých obchodních řetězců a fast foodů a zeptal se jich, zda ze svého sortimentu plánují vyřadit tzv. rychlokuřata a proč se nezavázaly ke zlepšení podmínek kuřat podle požadavků European Chicken Commitment. 

Oslovené společnosti:
Albert, Globus, Billa, Delmart, Lidl, Tesco, Kaufland, Penny, Rohlík, Košík, KFC a Burger King.
 
Zaslané otázky:
1. Plánujete ze svého sortimentu vyřadit tzv. rychlokuřata? 
2. Proč jste se nezavázaly ke zlepšení životních podmínek kuřat podle požadavků European Chicken Commitment (ECC)?

Společnosti měly na zodpovězení otázek 10 dní. Globus, Tesco a Burger King na naše otázky i přes urgence nereagovaly. Fast food KFC nás kontaktoval s tím, že si nepřeje na otázky reagovat a participovat v našem článku.

Do boje proti chovu tzv. rychlokuřat se můžeš zapojit i ty

Pokud s chovem rychlokuřat v Česku nesouhlasíš, neboj se to říct nahlas. Právě tlak veřejnosti a médií je to, co velkochovy a obchodní řetězce může přimět ke změně.
 
Na webu Rychlokuřata se můžeš připojit k petici za lepší podmínky hospodářských zvířat v Česku a za pár kliků můžeš také obchodním řetězcům, které se nezavázaly k ECC, poslat výzvu, aby tak učinily. Organizace OBRAZ ti na tyto společnosti poskytne kontakt, poradí ti, jak zprávu napsat, a poskytne ti argumenty, které bys měl do zprávy připojit.

Jak na to:
> Pozdravte, pište slušně a nepoužívejte vulgarismy. Nenadávejte.
> Použijte svá vlastní slova, nekopírujte předepsané texty, zpráva bude znít autentičtěji.
> Zeptejte se, v jakých podmínkách jsou chována kuřata, která prodávají.
> Dejte firmám vědět, že Vás zajímá kvalita života kuřat, která nabízí.
> Vyzvěte je k prodeji kuřat, která netrpí.
> Poděkujte a požádejte o odpověď.  

Argumenty:
> Rychle rostoucí plemena kuřat trpí. Jejich chov je proto z principu krutý.
> Pomalu rostoucí plemena kuřat nemají zdaleka tolik zdravotních problémů.
> Délka růstu kuřat jde ruku v ruce s kvalitou potravin. Rychlokuřata trpí celou řadou chorob podepisujících se na stavu jejich svaloviny, kterou následně řetězce nabízejí.
> Podpora chovu rychlokuřat je z principu neetická, protože tato kuřata – v důsledku cílené plemenitby – trpí už jen tím, že se narodí.

E-mail nebo zprávu na sociálních sítích můžeš poslat na tomto odkaze.
Domů
Sdílet
Diskuse